На Вінничині основні зміни до порядку призначення житлових субсидій (+фото)

На Вінничині основні зміни до порядку призначення житлових субсидій (+фото)

01.08.15 08:03 0 584
Про це йшлося на прес-конференції , яка відбулась 30 липня у прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації за участю першого заступника директора соціальної політики облдержадміністрації Людмили Каратаєвої.

За її словами, у зв'язку з введенням в дію постанови Кабінету Міністрів України №106 від 28 лютого 2015 року «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій» в квітні 2015 року з державного бюджету на виплату житлових субсидій нашій області додатково виділено субвенції в розмірі 340,3 млн. грн., загалом сума на виплату житлових субсидій становить 524,5 млн. грн., що на 423,9 млн. грн. більше, ніж в 2014 році.

На кількість сімей, які отримують субсидію на звітну дату та які є діючими становить 127790. Сума нарахованих субсидій з початку року становить 157,3 млн. грн.

Також Л. Каратаєва проінформувала, що відповідно до вищезазначеної постанови Уряду кількість сімей, які звернулись за спрощеним порядком призначення субсидій з 1 травня 2015 року становить 86772, з них призначено субсидію 68478 сім'ям та кількість сімей, яким призначено житлові субсидії автоматично без звернення становить 47412.

Кількість справ, по яких надано запити до ПФУ, ДФС та інших організацій (тобто знаходяться на доопрацюванні) становить 30889.

Окремо Людмила Каратаєва зупинилась на основних змінах до порядку призначення субсидій з урахуванням практичного застосування оновленого механізму їх надання відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 року № 475 «Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій». Так, зокрема:

1. Припинено практику декларування громадянами розмірів доходів, отриманих у попередньому календарному році, оскільки аналіз застосування цієї норми свідчить про значну кількість помилок при заповненні цієї частини декларації (за попередніми оцінками органів соціального захисту населення лише 15-20 % декларацій, що надходять поштою, заповнюється коректно). При цьому громадяни декларуватимуть види доходів та організацію, де їх одержано.

2. Не застосовувати норму щодо повернення у подвійному розмірі надміру перерахованої житлової субсидії у разі подання документів з недостовірними відомостями до громадян, яким житлову субсидію призначено з урахуванням Декларації, форму якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2015 р. № 106.

3. Для призначення житлових субсидій громадянам, які звертаються за її призначенням вперше, використовувати дані про доходи, що отримані від Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду, навчальних закладів, фондів соцстрахування тощо.

4. Не включати до сукупного доходу домогосподарства для призначення житлової субсидії окремі види доходів (одноразова винагорода жінкам, яким присвоєно почесне звання України „Мати-героїня”, сплачені особою аліменти, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які приймають безпосередню участь в антитерористичних операціях допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форм власності).

5. Надати можливість призначати житлову субсидію за бажанням громадян відповідно до доходів не за попередній календарний рік, а за попередні 3 місяці. (раніше такий термін становив 6 місяців)

6. Враховувати при призначення житлової субсидії пенсіонерам розміри пенсій, які вони отримували у попередньому місяці. (раніше враховувались доходи за попередній календарний рік або останні 6 місяців)

7. Врегулювано питання визначення доходу фізичних осіб-підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування (для платників єдиного податку першої групи – 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб, другої групи – 2 прожиткових мінімуми для працездатних осіб, третьої групи – 3 прожиткових мінімуми для працездатних осіб).

8. Уточнено поняття «свідоме подання недостовірних даних» (громадянин не зазначив один із видів доходів).

9. До встановлення права власності на житло у разі смерті власника, на якого було відкрито особовий рахунок, призначати субсидію за рішенням комісії одній із дієздатних осіб, яка на момент смерті власника була в ньому зареєстрована.

10. Надати право комісіям призначати субсидію на фактично проживаючих осіб у випадку, якщо кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб менша ніж кількість зареєстрованих осіб. При цьому рішення комісії буде обов'язковим до виконання всіма надавачами послуг в частині зняття нарахувань з осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають у житловому приміщенні.

(Раніше для призначення субсидії у такому випадку особа має спочатку зняти нарахування з осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають, і після цього оформити субсидію. При цьому організації надавані послуг часто відмовляють громадянам у знятті послуг, що позбавляє їх можливості отримання субсидії).

11. Передбачено, що у разі ненадання на запит структурному підрозділу з питань соціального захисту населення у встановлені терміни відомостей про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб для призначення субсидії використовуються дані, зазначені у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Зазначені зміни набрали чинності 21 липня 2015 року.







Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Майкл Щур показав своє ...

КОМЕНТАРІ