В Чернігівській області рятувальники проводять рейдові перевірки місць збирання,переробки та зберігання врожаю

В Чернігівській області рятувальники проводять рейдові перевірки місць збирання,переробки та зберігання врожаю

01.08.15 14:27 0 710
Вогонь завжди був лютим ворогом сільських трударів. Він не раз вмить знищував результати багатомісячної кропіткої праці сотень людей. Однак, всім відомо, що пожежа сама по собі не виникає, а є наслідком чиєїсь недбалості, безпечності та безгосподарності. При цьому влітку тепла погода лише створює сприятливі умови за яких навіть невеличка іскра стає причиною лиха. Тож, щоб виростити та вберегти врожай від втрат, необхідний суворий контроль за дотриманням протипожежних вимог.

З огляду на це, на Чернігівщині за участю рятувальників питання забезпечення пожежної безпеки місць збирання, переробки і зберігання врожаю 2015 року було розглянуто на засіданнях обласної та районних державних адміністрацій, а також на спільній колегії Управління ДСНС України і Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації. Прийнято відповідні рішення та затверджено плани реалізації пожежно-профілактичних заходів.

Органами нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки заздалегідь обстежено підприємства, що мають відношення до жнив. За результатами цього їх керівникам вручено приписи щодо усунення виявлених пожежонебезпечних недоліків.

Щоб з'ясувати подальшу ситуацію з виконанням вимог пожежної безпеки в місцях збирання, переробки і зберігання врожаю, зараз фахівці апарату та підпорядкованих підрозділів обласного Управління ДСНС України спільно з представниками ЗМІ проводять відповідні рейдові перевірки. Їх результати показують, що найбільше уваги з дотримання протипожежних заходів приділяється на хлібоприймальних підприємствах. Тут створено добровільні пожежні дружини, дерев'яні конструкції складів оброблено вогнезахисною сумішшю, проведено обслуговування електрообладнання і блискавкозахисту, пожежні щити укомплектовані інвентарем та засобами пожежегасіння, відведено спеціальні місця для паління, розміщено наочні матеріали по профілактиці пожеж та проведено протипожежні інструктажі з працівниками.

Гірша ситуація із забезпеченням пожежної безпеки спостерігається у сільськогосподарських товариствах, агрофірмах тощо. Серед основних порушень, що існують на зерноскладах, слід виділити несправність блискавкозахисту та автоматичної пожежної сигналізації будівель, не проведення обробки вогнезахисною сумішшю дерев'яних конструкцій споруд.

Поширеними недоліками на полях зернових є відсутність обкосів і оборювання від доріг та лісонасаджень з метою попередження розповсюдження вогню у випадку загоряння останніх. Двигуни колекторів тракторів не завжди захищені кожухами, у комбайнів випуску радянських часів підтікає мастило, не вся автотранспортна техніка має справні іскрогасники.

Наряду з існуючими порушеннями, що можуть призвести до пожежі, організувати швидке і якісне її гасіння у початковій стадії уявляється можливим не на всіх сільгоспоб'єктах. Адже на території багатьох зерноскладів відсутнє протипожежне водопостачання, пожежні щити недостатньо укомплектовані протипожежним інвентарем і первинними засобами пожежогасіння. Не скрізь у місцях збирання врожаю чергують протипожежні ланки, а задіяна на жнивах техніка інколи експлуатується з вогнегасниками, що не пройшли вчасно технічне обслуговування.

Така ситуація є результатом того, що не всі посадові особи сільгосппідприємств належно ставляться до забезпечення пожежної безпеки. Як наслідок, в цілому по області виконання ними приписів органів нагляду (контролю) за станом пожежної та техногенної безпеки складає лише 72%. Враховуючи це, з метою профілактики пожеж, рятувальники під час рейдів проводять профілактичну роз’яснювальну роботу серед хліборобів, вручають їм відповідні пам’ятки, а за грубі порушення протипожежних вимог вимушені були притягнути до адміністративної відповідальності 54 посадовця.

Також, тривожить ситуація з функціонуванням сільських протипожежних формувань, адже у 11-ти районах області їх налічується не більше 5 одиниць. Крім того, у всіх районах переважна кількість цих формувань озброєна занадто старою технікою, що експлуатується понад 25 років, часто виходить з ладу і не забезпечена необхідним пожежно-технічним обладнанням. Через мізерну зарплату сюди найчастіше йдуть працювати люди похилого віку, які не в змозі швидко і якісно забезпечити гасіння пожеж. Як результат, боротьба з вогнем у сільській місцевості лягає, здебільшого, на плечі лише пожежно-рятувальних підрозділів обласного Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій, що розташовані у обласному і районних центрах. Проте, щоб дістатися до місця пожежі, їм часто доводиться долати відстань у кілька десятків кілометрів. За цей час площа горіння встигає набути значних розмірів і завдає додаткові матеріальні збитки та створює загрозу життю людей.

Щоб змінити ситуацію на краще та вберегти врожай від вогню, посадовці різних ланок і громадськість повинні прислуховуватися до порад рятувальників щодо забезпечення пожежної безпеки та об’єднати свої зусилля у цьому напрямку.

Юрій Бреус,

начальник У ДСНС у Чернігівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: LAFESTA Music Project
Наступна новина: На Тернопіллі РВ ФДМУ ...

КОМЕНТАРІ