Демчишин нагадав Яценюкові про Третій енергопакет перед створенням нового енерговелетня

Демчишин нагадав Яценюкові про Третій енергопакет перед створенням нового енерговелетня

01.08.15 15:52 0 768
Міністр енергетики України Володимир Демчишин нагадав про положення Третього енергопакету законодавства ЄС, який підписала й Україна, у зв’язку з перспективою створення вертикально інтегрованої компанії на базі «Укрнафти», «Укртатнафти» і «Укртранснафти». Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Говорячи про ініціативу прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, міністр заявив Радіо Свобода: «Це до Арсенія Петровича – це його «геніальна ідея». Є Третій енергопакет. Читайте матчастину».

Згідно з Третім енергопакетом законодавства Євросоюзу, який зобов’язалася виконувати й Україна, транспортування, видобуток та збут енергоресурсів мають бути розділені. Відтак створення вертикально інтегрованої нафтової компанії на базі «Укрнафти», «Укртатнафти» і «Укртранснафти» суперечить цьому.

Компанія «Укртранснафта» є 100-відсотково державною. 42% в компанії «Укрнафта» належить структурам «Приват» українського олігарха Ігоря Коломойського, а в «Укртатнафті», до якої входить найпотужніший в Україні Кременчуцький нафтопереробний завод, їм належить 57%.

Відтак, на думку багатьох експертів, створення вертикально інтегрованої компанії з участю цих компаній може спричинити монополію, сконцентрувавши всі активи в руках компаній Коломойського. Вони вважають, що це може бути небезпечним, зокрема і через те, що у власності державної «Укртранснафти» є стратегічні об’єкти – магістральні нафтопроводи, термінал у порту «Південний» та резервуарні парки.

З ініціативою створення єдиної вертикально інтегрованої нафтової компанії (ВІНК), яка включала б компанії «Укртранснафта», «Укрнафта» та «Укртатнафта», Арсеній Яценюк виступив 7 липня. Він доручив профільному міністерству провести зустріч із приватними акціонерами цих компаній.

На п’ятницю, 31 липня заступник міністра енергетики Ігор Діденко скликає засідання з підготовки до створення єдиної компанії з видобутку і переробки нафти і реалізації нафтопродуктів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
1 (голосів: 1)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: Что именно такое монопод ...

КОМЕНТАРІ