Як законно використовувати природні надра

Як законно використовувати природні надра

02.08.15 00:48 0 857

Минуло вже 15 років з того моменту, коли людство з острахом чекаючи кінця світу (який, до-речі, віщували всі, кому не лінь було це робити) все ж увійшло в нове, XXI століття. Чим це обернулось для людства? Ну кінець світу поки ще не настав, а от стрімкий розвиток науки і техніки, з планомірним впровадженням цих досягнень у виробництво, докорінно змінив людство. Передові досягнення дозволили зробити людей значно більш вільними в пересуванні і спілкуванні, значно розширили їх професійні можливості, дозволили по-іншому проводити свій вільний час. Ми маємо передову медицину, яка здатна вирішувати раніше нереальні задачі. У нас здається все добре, адже рівень розвитку в загальному доволі високий, але при цьому ми фактично обмежені в самому найнеобхіднішому - у питній воді. Ви скажете, що такого бути не може, адже нас оточує безліч річок, озер та інших водойм, але ж справа не у самій воді, а у її якості, яку ми до-речі власноруч постійно знижуємо своєю неконтрольованою діяльністю. В умовах, коли вода з річок часто не відповідає санітарним нормам, люди спрямовують свій погляд вглиб землі, в товщу гірських порід, де розташовані водоносні горизонти, не забруднені виробничою чи господарською діяльністю людини. В даному випадку сова йде про буріння свердловин і використання артезіанських вод.

Особливості використання підземних вод

Враховуючи, що вода, яка знаходиться в пластах породи, фактично є надрами, її використання (незалежно від того, відбуватиметься це для особистих потреб, наприклад, пиття, чи промислових) підпадає під дію законодавчих актів. Першочергово подібні дії регулюються нормами Водного кодексу України, який говорить нам про те, що відбір певних об’ємів води із водоносних пластів за допомогою технічних засобів, може відбуватись виключно на підставі дозволу, виданого відповідним державним органом. Причому, зовсім не важливо, чи ви пробурите свердловину у себе на подвір’ї для того, щоб мати можливість вживати чисту питну воду, чи видобуватимете воду в промислових масштабах. С точки зору тих же нормативних актів, подібний процес має назву спеціальне водокористування. Крім прямого забору води, даний термін об’єднує також процеси використання видобутих об’ємів води і її подальший скид у водойми разом із забруднюючими речовинами.

Порядок оформлення дозволу

Враховуючи специфіку ситуації, будь-яка людина чи організація, яка планує використовувати дану воду, повинна підготувати необхідні папери для отримання офіційного дозволу. Порядок видачі дозволів затверджується постановами Кабінету Міністрів (зокрема, профільного міністерства охорони природи). Термін дії дозволу залежить від того, які обсяги стічних вод має той чи інший споживач (видобувач) артезіанських вод. Відповідно, в стандартному випадку даний термін коливається від 3 до 25 років, а у випадку, коли кількість забруднень перевищує встановлені норми ГДЗ, такий дозвіл видається лише на три роки. Тим же законодавством встановлюється і максимальний термін розгляду окремого подання на дозвіл - 30 календарних днів.





Источник: http://ukrgeoinvest.com.ua/ukr
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ