В Житомирській області поради фахівців ДСНС щодо надання психологічної допомоги вимушеним переселенцям,які переміщені з тимчасово окупованих територій та районів проведення АТО

В Житомирській області поради фахівців ДСНС щодо надання психологічної допомоги вимушеним переселенцям,які переміщені з тимчасово окупованих територій та районів проведення АТО

02.08.15 11:29 0 639
Рятувальники Управління ДСНС Житомирщини продовжують допомагати громадянам, які прибули з тимчасово окупованих територій та районів проведення АТО. Зокрема, вирішувати їхні нагальні питання, надавати психологічну і гуманітарну допомогу тощо. Адже наші співвітчизники наразі перебувають, так би мовити, «на чужині» – далеко від свого рідного краю та домівок.

На в Житомирській області прийнято та розміщено 7174 осіб, з яких 6860 прибули з Донецької та Луганської областей, 314 – з АР Крим. З них 336 осіб проживає в соціальних закладах, готелях, санаторіях решта 6838 оcіб розмістилися у родичів та близьких.

Перебуваючи в такому стані, людина не завжди самостійно може впоратися з найсильнішими емоційними реакціями, які поглинають її в цей момент. Саме тому, вони потребують додаткової уваги та турботи, адже підвищене психологічне навантаження може призвести до негативних і непоправних наслідків у подальшому.

Психологічна служба Управління ДСНС в області є невід’ємною частиною роботи регіонального координаційного штабу з питань соціального забезпечення громадян, які переміщуються з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції.

Фахівці ДСНС постійно відвідують родини, які покинули свої домоволодіння та отримали тимчасовий притулок на території нашої області.

Проте, бувають такі ситуації, що пересічні жителі також змушені надати психологічну допомогу внутрішньо переміщеним особам до приїзду фахівців. Тому, під час надання такої допомоги вони повинні, в першу чергу, розуміти власні можливості та пам’ятати основні правила:

- звертатися до людей з повагою, враховуючи особливості їх культури і традицій;

- запитати, чим їм допомогти, якої саме допомоги вони потребують;

- по можливості, знайти безпечне і тихе місце для розмови;

- створити елементарні комфортні умови (приміром, дати води чи забезпечити тихе, спокійне місце, де не буде натовпу та інших «зайвих» осіб);

- намагатися забезпечити безпеку: вивести людину з місця, де їй загрожує безпосередня небезпека; якщо людина пригнічена, постаратися не залишати її наодинці;

- вислухати людину і спробувати її заспокоїти;

- бути поруч;

- не змушувати людину розповідати про пережите;

- підтримувати зоровий контакт з людиною під час розмови;

- якщо сталося так, що ви не знаєте, що робити і як допомогти конкретній людині, то краще не робіть передчасних вчинків та висновків, просто дочекайтеся прибуття спеціалістів, підтримавши людину власною присутністю і активним слуханням.

І пам’ятайте, в будь-яку мить психологи ДСНС готові допомогти та надати професійну допомогу. Адже для більшості тих, хто був змушений залишити свою малу вітчизну, переїзд до іншого регіону – це величезна душевна травма.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Хмельниччині у ДТП ...

КОМЕНТАРІ