В Закарпатській області у Хусті стартувала екологічна акція. Волонтери  чистять річку

В Закарпатській області у Хусті стартувала екологічна акція. Волонтери  чистять річку

02.08.15 12:43 0 759
Хустець – одна з ключових водних артерій міста над Тисою, адже протікає через центральну частину населеного пункту. Притока Тиси колись була чистою і ошатною, у водоймі водилась усіляка риба. Наразі ж гирло переповнене побутовими відходами та каналізаційними стоками краян, які проживають вздовж русла. Тож група волонтерів 1 серпня почала генеральне прибирання Хустеця.

-Акція розрахована не на один день, адже впродовж доби неможливо впорядкувати таку велику і настільки занедбану територію, – зазначив для редакції новин «Карпатського об'єктива» організатор заходу, місцевий підприємець Олександр Бордей. – Крім прибирання сміття, вирізаємо чагарники, плануємо пофарбувати перила і привести до ладу місток.

До речі, волонтери навіть виготовили «антисміттєві» таблички, аби за допомогою інформаційних банерів закликати краян дотримуватися чистоти довкілля.

Читайте також:

У Хустській райраді вирішували, як повернути заробітчан додому

-У нашому суспільстві не прогрес, а регрес. Я бачила світлину Хустеця, зроблену у 30-х роках. Довкола така краса, ковані перила через місток. А що маємо зараз!? Причому, у ситуації, що склалась, частково винні ми самі, бо дозволяємо іншим плювати у власний «колодязь», – підкреслила одна з волонтерок Наталія Кошинська.

-Ще однією з важливих проблем є відведення каналізаційних стоків у Хустець та Млиновицю. Дехто з хустян, передусім тих, хто проживає вздовж цих невеликих водойм використовує їх у якості очисних споруд чи вигрібних ям. Проблему потрібно вирішувати, шукаючи дієві методи співпраці з громадськістю, адже подібні екопорушення призводять до отруєння річок, – поділилась думками інша волонтерка Яна Величканич.

Справді Хустець є розплідником інфекцій, завдяки недбальству самих же містян. І перші рішучі кроки для обеззараження води потрібна зробити влада, санепідемстанція та місцевий водоканал, штрафуючи тих, хто направляє господарські стоки у річку. Крім цього, містяни мусять усвідомити, що настав час кожному домовласнику робити локальні каналізації, адже труїти воду власним непотребом та хімією є злочином проти інших.

А під час екологічної акції багато хто з перехожих із захопленням спостерігав за волонтерами, хвалив молодь за добру справу, проте долучитись до добровольців-природолюбів поспішали далеко не всі.

-Річки потрібно «оздоровлювати», узбережжя облагороджувати. І добре, що знаходяться небайдужі краяни, які готові взяти на себе як організацію заходу, так і централізоване вивезення сміття та забезпечення активістів підручними матеріалами – рукавицями, пакетами, марлевими пов'язками та іншим ренаментом. Наступного разу і ми з родиною неодмінно прийдемо допомагати, – зазначила хустянка Олена Орос.

Загалом акція порятунку Хустеця від «непритомності» видалася плідною. Волонтерами вдалося зробити дуже багато. Обміліла і замулена невелика річка із технічною, а не питною водою поволі почала «оживати».

-Ще кілька подібних «вилазок» на природу і водойма стане ошатною та чистою. Головне, щоб краяни не забруднили її знову, – переконані учасники екологічного заходу.

Марина АЛДОН

Новини Закарпаття – «Карпатський об'єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ