У Дніпропетровську і далі дискутують щодо перейменування проспекту Карла Маркса

У Дніпропетровську і далі дискутують щодо перейменування проспекту Карла Маркса

05.08.15 14:16 0 549
У Дніпропетровську загострюється дискусія щодо перейменування головного проспекту міста. Зараз він носить ім'я Карла Маркса, відтак підпадає під дію законів про «декомунізацію».

Частина істориків та краєзнавців наполягають: проспект має носити ім’я Олександра Поля – підприємця, який першим дослідив і розпочав видобуток криворізьких металевих руд, що дало поштовх розвитку регіону в 19 столітті. Опоненти наполягають: проспекту треба дати ім’я академіка Дмитра Яворницького за його внесок у дослідження культури краю.

Центральний проспект Дніпропетровська пов’язаний із життям та діяльністю обох «кандидатів» на увічнення в його новій назві. Саме тут розташований історичний музей, основоположником якого був Поль, а першим директором і збирачем унікальної колекції – Яворницький.

На центральній вулиці міста також є монументи обом історичним особистостям – пам’ятник Полю неподалік від міськради та могила Яворницького біля музею.

Олександр Поль – український дослідник-археолог, краєзнавець, підприємець, меценат, активний громадський діяч, 15 років віддав детальному вивченню залізних руд Кривого Рогу і доведенню їхнього промислового значення. Регіон, який був суто аграрним, став потужним промисловим центром завдяки Полю і його послідовникам, вважає кандидат історичних наук, директор Інституту О. Поля Володимир Панченко, тому, каже, логічно вшанувати його ім’я у назві центрального проспекту.

У прихильників перейменування проспекту Карла Маркса на імені Дмитра Яворницького свої аргументи. Видатний академік, автор десятків наукових робіт народився на Харківщині, однак присвятив наддніпрянському краєві понад 30 років свого життя. Він зумів згуртувати навколо себе місцеву інтелігенцію.

Завдяки йому також відбулася перша визначна подія в науковому житті Катеринослава – археологічний з’їзд 1905 року, який вважають початком розвитку археології в Україні. Також Яворницького вважають батьком дослідження українського козацтва, він написав першу історію міста, був засновником місцевого університету, товариства «Просвіта» тощо.

У Дніпропетровській міській раді зазначають: яку назву носитиме центральний проспект Дніпропетровська, так само, які й інші вулиці, вирішуватимуть депутати міськради на сесії. Українське законодавство не передбачає проведення місцевих референдумів, відтак, аби дізнатись думку жителів, вже у серпні організують низку громадських слухань.

Між тим, історики та краєзнавці шукають компромісне рішення в дилемі «Поль чи Яворницький». Як варіант у комісії зі зміни топоніміки пропонують назвати головний проспект міста все ж іменем історика, а один із центральних – Кірова – іменем підприємця, передає «Радіо Свобода».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області за ...
Наступна новина: На Львівщині до охорони ...

КОМЕНТАРІ