Мінкультури України нарешті обурилося через дії РФ щодо «Херсонеса Таврійського»

Мінкультури України нарешті обурилося через дії РФ щодо «Херсонеса Таврійського»

05.08.15 12:50 0 595
Міністерство культури України висловлює своє занепокоєння черговими незаконними діями російської окупаційної влади щодо Національного заповідника «Херсонес Таврійський». «Херсонес Таврійський». Фото: ZIK/EPA/SERGEI ILNITSKY

Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційному сайті відомства.

«Тимчасово окупована територія України є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» на Російську Федерацію як на державу, що здійснює окупацію, у повному обсязі покладається:

відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної внаслідок тимчасової окупації державі Україна, юридичним особам, громадським об’єднанням, громадянам України, іноземцям та особам без громадянства;

відповідальність за охорону культурної спадщини на тимчасово окупованій території відповідно до норм і принципів міжнародного права», – йдеться у заяві.

У відомстві наголошують, що рішення глави Російської Федерації включити пам’ятки культурної спадщини та їх території, що входять до складу Національного заповідника «Херсонес Таврійський», до Єдиного державного реєстру об’єктів культурної спадщини народів Російської Федерації, а також прийняти Заповідник у федеральне підпорядкування і включити його до Списку особливо цінних об’єктів культурної спадщини народів Російської Федерації є протиправним.

«Держава Україна всіма можливими засобами сприятиме відшкодуванню матеріальної та моральної шкоди, завданої Російською Федерацією», – йдеться у зверненні.

У міністерстві також наголошують, що об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора (5 ст. до н.е. – 14 ст. н.е.)», який розташований на території Національного заповідника «Херсонес Таврійський», внесений до Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2013 році саме як український заповідник, а об’єкти, які розташовані на території заповідника, включені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. З огляду на це, Міністерство культури вкотре попереджає про повну відповідальність Російської Федерації перед світовою спільнотою за збереження цілісного комплексу заповідника як об’єкта всесвітнього культурно надбання.

Раніше повідомлялося, що президент Росії Володимир Путін ухвалив рішення про переведення у федеральне підпорядкування заповідника «Херсонес Таврійський», який знаходиться в окупованому Криму.

Віце-прем’єр-міністр – міністр культури В’ячеслав Кириленко заявив, що включення заповідника у список культурної спадщини народів Росії не має жодної сили.

Нагадаємо, колектив Національного заповідника «Херсонес-Таврійський» висловив глибоке обурення кадровою політикою окупаційної влади міста Севастополя. Наказом Головного управління культури Севастополя директор заповідника А.В. Кулагін був знятий з посади, і на його місце призначено Протоієрея Сергій Халюта – декана Севастопольського округу.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ