У Рівненській області 5 серпня — Міжнародний день світлофора (+фото)

У Рівненській області 5 серпня — Міжнародний день світлофора (+фото)

06.08.15 16:02 0 662


Саме в усьому світі відзначають міжнародний день світлофора. Йому виповнюється 101 рік.

Момент святкування Міжнародного дня світлофора вибрали згідно з історичними відомостями, які свідчать про те, що в 1914 році світ побачив перший прототип сучасного регулюючого пристрою. Сталося це в США, місті Клівленд. Автором винаходу став інженер Джеймс Ход. Відмінною особливістю даних світлофорів була наявність ліхтарів двох кольорів: зеленого і червоного, а також видання звукового сигналу в момент перемикання світла.

Зрозуміло, світлофор Джеймса Хода не був першим у своєму роді, як вже говорилося вище, а являв собою попередника сучасного регулюючого пристрою. До американського інженера подібну апаратуру створив Лестер Вайр, теж громадянин США. Його варіант штучного постового також працював від електричної мережі, мав два світлових сигнали — відповідно зеленого та червоного кольорів, але, правда, без звуку. Цей пристрій мав прикрасити американські вулиці, однак проект не отримав, на жаль, патенту.

Ну а як регулювали рух на дорогах до появи електричних пристроїв? Для цього використовували світлофор, винайдений в XIX столітті, а саме в 1868 році інженером Джоном Пік Найтом. Він зовсім не був схожий ні на перші електричні регулювальні апарати, ні тим більше на сучасні. Зовнішній вид світлофора XIX-го століття дуже нагадував такий семафора, що виконує аналогічну функцію на залізничних коліях. Йому було властиво ручне управління, а представляв світлофор собою набір з двох семафорний стрілок: горизонтальна говорила про необхідність зупинитися, розташована під кутом 45? — про можливості переміщення. Нічний варіант відрізнявся тим, що стрілки змінювалися газовими ліхтарями червоного (зупинення) та зеленого (переміщення) кольорів.

Але повернемося до електричних світлофорів. Після винаходу Джеймса Хода, здавалося, ніщо вже не зможе здивувати пішоходів. Але у 1920 році з'явилися триколірні пристрої, що регулюють рух на дорогах — знову ж таки в Америці, на цей раз у Детройті та Нью-Йорку. Авторами винаходу виступили два вчених — Вільям Потте і Джон Ф.Харрис.

У Європі спочатку світлофори були встановлені на французьких вулицях у 1922 році, а вже потім у всіх інших державах. У Великобританії дане нововведення прикрасили проспекти лише 7 років тому.

В Україні перший світлофор був встановлений у Харкові в 1936 році. На в нашій країні їх налічується майже чотири з половиною тисячі. Зокрема в Рівненській області 71 світлофор, а в Рівному – 53.

Про це повідомили у прес-службі УДАІ УМВС України в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Барная стойка на кухне
Наступна новина: В Чернівецькій області ...

КОМЕНТАРІ