Позачергова сесія міської ради вирішуватиме долю участі Чернівців в транскордонному екологічному проекті ЄС

Позачергова сесія міської ради вирішуватиме долю участі Чернівців в транскордонному екологічному проекті ЄС

06.08.15 16:51 0 642
Міський голова Олексій Каспрук скликає 7 серпня позачергову сесію міської ради, на розгляд якої виноситься питання про внесення змін до міського бюджету на 2015 рік в частині виділення коштів на співфінансування заходів проекту «Покращення екологічної ситуації в басейнах річок Прут і Дністер через поліпшення системи очистки стічних вод в місті Чернівцях та Дрокії» відповідно до зобов'язань грантового контракту, підписаного Чернівецькою міською радою 18 грудня 2013 року.

Зазначений проект впроваджується в рамках Спільної операційної програми «Румунія – Україна – Республіка Молдова 2007-2013».Головним партнером проекту є Чернівецька міська рада у співпраці з Буковинським центром реконструкції і розвитку, Сучавською повітовою радою (Румунія) і районною радою Дрокії (Молдова).

Головною метою проекту є покращення екологічної ситуації у транскордонних басейнах річок Прут і Дністер за рахунок впровадження інноваційних підходів очищення стічних вод і модернізації управління стічними водами в Чернівцях і Дрокії.

Суть проекту полягає у будівництві двох горизонтальних піскоуловлювачів на очисних спорудах у м. Чернівці та побудові нових очисних споруд за технологією інтенсивної біологічної очистки в м. Дрокія (Республіка Молдова).

Відповідно до грантового контракту Чернівецька міська рада на фінансування заходів проекту мала отримати від ЄС 426300 євро. Участь Чернівецької міської ради у фінансуванні проекту відповідно до грантового контракту становить 61 000 євро. Загальна вартість проекту, на момент підписання контракту, склала 487 300 євро. Саме таку суму коштів просив КП «Чернівціводоканал» у 2013 році на будівництво двох піскоуловлювачів, спираючись на техніко-економічне обґрунтування київської фірми «ТЕКОС ЛТД».

На виконання грантового контракту 22.01.2014р. від ЄС на рахунок Чернівецької міської ради надійшло 264 440 євро. Половина цієї суми відповідно до вимог НБУ була конвертована у національну валюту і в сумі 1 406 022,14 гривень перерахована на казначейський рахунок.

Після надходження коштів ЄС було замовлено розробку проектно-кошторисної документації на будівництво двох горизонтальних пісколовок з пропускною спроможністю 100 тис. м3/добу на очисних спорудах міста Чернівці. Проектно-кошторисну документацію готувала харківській НВФ «Екополімер», яка має значний досвід реалізації таких проектів.

Зведений кошторисний розрахунок вартості об'єкта будівництва , за даними НВФ «Екополімер», станом на 22 серпня 2014 року становив 11973115 грн. або 684 178 євро ( при курсі 1 євро = 17,50 грн.), що на 207 тис.євро перевищувало вартість робіт, передбачених грантовою угодою.

У січні 2015 року у зв'язку із зміною валютного курсу НВФ «Екополімер» зробила перерахунок вартості об'єкта будівництва, яка при курсі 1 євро =24.217 грн. вже становила 16 191 049 грн. або 668 582 євро. Враховуючи те, що у проекті не було враховано ПДВ при обрахуванні будівельних робіт, у травні 2015р. було зроблено ще один перерахунок вартості об'єкта будівництва вже з урахуванням ПДВ, яка після цього збільшилася до 18 039 210 грн. або 744 898 євро. В усіх трьох випадках кошторисно-проектна документація пройшла експертизу в ДП «Укрдержеспертиза».

Отже, вартість робіт з будівництва двох горизонтальних пісколовок з пропускною спроможністю 100 тис. м3/добу на очисних спорудах місті Чернівці вже у І кварталі 2015 року становила не 487 300 євро, як передбачалося підписаною у грудні 2013 року грантовою угодою, а 744 898 євро. Частка фінансування ЄС у цьому проекті залишилася незмінною – 426300 євро. Таким чином, для завершення проекту дольову участь Чернівецької міської ради потрібно збільшити з 61 тис.євро до майже 320 тис. євро, тобто додатково виділити 8,1 млн. грн. Таким чином, тепер ЄС фінансуватиме не 90% вартості проекту, а лише 57%. Відповідно частка дольової участі Чернівецької міської ради у проекті зросте з 10% до 43%.

Питання про збільшення фінансування цього проекту двічі ставилося на голосування на останній сесії міської ради, обговорено на депутатських зборах, скликаних за ініціативою міського голови.

Міський голова Олексій Каспрук своїм розпорядженням створив робочу групу із числа депутатів, якій 5 серпня для ознайомлення було передано проектну документацію , висновки ДП «Укрдержекспертиза» та інші робочі документи транскордонного проекту, надано пояснення щодо термінів та порядку проведення процедур у ході його виконання. Робоча група визнала важливість участі Чернівців у зазначеному транскордонному проекті та доцільність додаткового виділення коштів на його реалізацію.

Постійний контроль за ходом виконання транскордонного проекту здійснюють також офіцери ЄС, тому усі заходи в рамках його реалізації є прозорими і відкритими для громади Чернівців.

Таким чином, 7 серпня на позачерговій сесії міської ради депутати мають можливість додатково виділити кошти на будівництво піскоуловлювачів або не підтримати це рішення і поставити під сумнів подальшу участь Чернівців у транскордонному екологічному проект ЄС. Позачергова сесія розпочинає роботу о 10.00.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: У Чернівцях для дітей ...

КОМЕНТАРІ