Івано-Франківщина: на ТОВ «Карпатнафтохім» відбулися показові спеціальні навчання з питань цивільного захисту

Івано-Франківщина: на ТОВ «Карпатнафтохім» відбулися показові спеціальні навчання з питань цивільного захисту

06.08.15 11:40 0 655
5 серпня на базі ТОВ «Карпатнафтохім» відбулися заходи з проведення показового спеціального навчання з питань цивільного захисту. Вони відбулися за участі Сергія Івановича Осипенка – заступника директора Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України, Ігоря Івановича Куслія – начальника відділу підготовки органів управління та навчання населення Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України, також були присутні керівники підрозділів з питань ЦЗ Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської, Чернівецької обласних державних адміністрацій, керівники управлінь (відділів) організації заходів ЦЗ ГУ (У) ДСНС Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської, Чернівецької областей, керівники НМЦ ЦЗ та БЖД даних областей, керівництво та учасники комплексного об’єктового навчання ТОВ «Карпатнафтохім», відділення ВГГР ГРЗ У ДСНС.

Мета навчань – вироблення єдності поглядів на організацію і методику проведення комплексного об’єктового навчання з питань цивільного захисту на об’єктах області, демонстрація технології відпрацювання практичних етапів за задумом навчання.

Навчання розпочалися нарадою у приміщенні Івано-Франківської ОДА, на якій були презентовані «Основні положення з організації та проведення комплексних об’єктових навчань». Відкриваючи нараду, заступник голови ОДА Руслан Панасюк ознайомив присутніх з особливостями Прикарпаття та відзначив важливість проведення таких навчань для безпечної життєдіяльності області.

Презентація «Основних положень з організації та проведення комплексних об’єктових навчань» у викладі Сергія Івановича Осипенка поєднала у собі точність академічної лекції та живого діалогу з присутніми, підкріплена наочними фактами. Після її закінчення учасники вирушили до Калуша, де й відбулися основні навчально-практичні заходи у рамках даних навчань.

На території ТОВ «Карпатнафтохім» відбулася нарада за участю першого заступника міського голови Калуша Ігоря Володимировича Матвійчука та керівництва об’єкту. Присутнім представили керівника комплексного об’єктового навчання – першого заступника генерального директора – головного інженера ТОВ «Карпатнафтохім» Івана Михайловича Підсадюка, ознайомили з місцем відпрацювань практичних заходів, імітаційними засобами та позначеннями, а також з підготовкою керівництва на спеціально організованих інструктивно-методичних заняттях та з організацією роботи комісії ТОВ «Карпатнафтохім» щодо готовності персоналу об’єкту до проведення навчання.

Велика увага була приділена рівню оформлення відповідної документації підприємства щодо підготовки та проведення комплексного об’єктового навчання згідно вимог Кодексу цивільного захисту, акцентована увага на методичній підтримці з боку калуського міського навчально-методичного центру. Також була обговорена важливість підготовки керівництва об’єкту та готовність персоналу до проведення таких навчань, володіння ними потрібними навичками та знаннями у випадку виникнення надзвичайної ситуації на виробництві.

Перед початком практичних заходів присутні ознайомилися з діяльністю диспетчерської служби підприємства та її діями у випадку виникнення надзвичайної ситуації, а також з місцем проведення навчань – виробництвом етилену та поліетилену.

Після цього розпочалися практичні відпрацювання.

За тактичним задумом навчань, згідно ввідної, під час проходження технологічного процесу гідрування фракції С4С5 відбулося загорання ємності з вибухом реактора та з наступною розгерметизацією і пошкодженням трубопроводу. За попередніми даними, внаслідок аварії дві особи отримали ураження.

Працівник об’єкту повідомляє про аварію чергового головної диспетчерської служби та начальника цеху. На об’єкті припиняються всі вогневі та ремонтно-будівельні роботи, працівників виводять у безпечну зону. До місця події прибувають чергові служби підприємства з ліквідації аварії – медична, санітарно-екологічної лабораторії, підрозділи взводу гірничо- та газорятувальних робіт, підрозділи державної пожежно-рятувальної частини № 24 по охороні об’єктів ТОВ «Карпатнафтохім».

Підрозділ взводу гірничо- та газорятувальних робіт в складі двох відділень проводить розвідку в районі аварії, під час якої виявляють потерпілого, надають допомогу та передають працівникам медичної служби.

Прибувши до місця виклику підрозділи ДПРЧ-24 проводять розвідку місця пожежі, організовують об’єктовий штаб пожежегасіння, встановлюють пожежні автомобілі на пожежні гідранти, подають вогнегасячі засоби на захист сусідніх з ємністю установок та охолодження сусіднього реактора та сусідніх конструкцій. Здійснюють підготовку до пінної атаки.

Проводять пінну атаку палаючої ємності. Після ліквідації пожежі продовжують охолодження технологічного обладнання.

Одночасно з роботою спеціалізованих об’єктових формувань на місці аварії розгорнуті та працюють штаб з ліквідації надзвичайної ситуації підприємства та комісія з попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій та забезпечення пожежної безпеки підприємства.

Після завершення навчань відбулося розширене засідання об’єктової комісії з питань надзвичайної ситуації, на якому його члени підбили підсумки його проведення зі складання звіту та внесенням можливих доповнень до відповідних планів реагування на НС.

Свої підсумки даного показового спеціального навчання з питань цивільного захисту підбили і представники ДСНС України, які відзначили важливість проведення таких заходів у подальшому.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ