Світ відзначає День світлофора

Світ відзначає День світлофора

06.08.15 15:39 0 642
5 серпня, відзначають Міжнародний день світлофора. Світлофор. Фото: torange.biz

Саме цього дня у 1914 році у США у місті Клівленд був встановлений попередник сучасних світлофорів, який мав зелений і червоний сигнали і при перемикані видавали звуковий сигнал. Системою управляв поліцейський, який сидів у скляній будці на перехресті.

Але перший світлофор винайшов британець Джей Найт в 1868 році, пише Вікіпедія. Цей світлофор був встановлений у Лондоні біля парламенту, мав два семафорних крила і управлявся вручну. Підняті горизонтально крила означали сигнал «стоп», а опущені під кутом в 45° – рух з обережністю. У темний час доби використовувався газовий ліхтар, що обертався, за допомогою нього відповідно подавалися сигнали червоного і зеленого кольорів. Світлофор використовувався для полегшення переходу пішоходів через вулицю, а його сигнали призначалися для вантажних транспортних засобів. На жаль, 2 січня 1869 року газовий ліхтар світлофора вибухнув та поранив поліцейського, що керував світлофором.

Перша автоматична система світлофорів з перемиканням без безпосередньої участі людини була розроблена і запатентована в 1910 році Ернстом Сирріном з Чикаго. Його світлофор використовував написи «Stop» і «Proceed», але не підсвічувався.

У 1920 році трибарвні світлофори з використанням жовтого сигналу були встановлені в Детройті (штат Мічіган, США) і Нью-Йорку. Авторами винаходів були поліцейський Вільям Поттс і Джон Ф. Харріс.

В Європі аналогічні світлофори були встановлені в 1922 році в Парижі на перетині Рю де Ріволі і Севастопольського бульвару, а також в Гамбурзі на площі Стефанплатц. А в Англії – в 1927 році в місті Вулвергемптон.

Перший світлофор в Україні був встановлений в 1936 році у Харкові.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ЖКП "Перспективне": на ...
Наступна новина: У Чернівцях патрульні ...

КОМЕНТАРІ