Припинення роботи УЦОЯО нашкодило цьогорічній вступній кампанії,– експерт

Припинення роботи УЦОЯО нашкодило цьогорічній вступній кампанії,– експерт

06.08.15 13:54 0 545
Припинення роботи Центру оцінювання якості освіти однозначно нашкодило цьогорічній вступній кампанії.

Про це заявила експерт із питань освіти Аналітичного центру CEDOS (колишній Центр досліджень суспільства) Ірина Когут, пише газета «День».

Як зазначає видання, 2 серпня офіційно завершився прийом документів від вступників у 2015 році. За попередніми даними, абітурієнти могли подавати заяви лише до 31 липня, але в останній момент за наказом Міністерства цей період продовжили. Річ у тім, що через обшуки в Центрі оцінювання якості освіти, на серверах якого зберігалися результати ЗНО, він тимчасово призупинив свою роботу. Хоча Генеральна прокуратура зазначала, що цього не трапиться.

За інформацією, яку оголосила перший заступник міністра освіти Інна Совсун на своїй сторінці у мережі Facebook, дані щодо більшості абітурієнтів вже внесли до Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Не пощастило лише тим, кому довелося змінювати інформацію, зокрема завдяки апеляціям. Ці матеріали працівники Центру оновити не встигли, тому запропонували продовжити прийом документів, щоб зробити перерахунок балів. Наразі він завершений. Також, за рішенням МОН, якщо вступник змінив прізвище чи втратив сертифікат, він може подати приймальній комісії підтверджуючу довідку від регіонального центру оцінювання та передати оригінал документа тоді, коли отримати його буде технічно можливо.

Станом на 31 липня в електронній системі вступу зареєстрували 1 772 796 заяв від 505 504 абітурієнтів. За кількістю поданих заяв зі значним відривом лідирує Львівський національний університет імені Івана Франка. На другому місці – Національний університет «Львівська політехніка». До п’ятірки лідерів також увійшли Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний авіаційний університет і Київський національний торгово-економічний університет.

«Поки рано говорити про висновки з цієї вступної кампанії. Утім, припинення роботи УЦОЯО однозначно їй зашкодило. Особливо воно вплинуло на абітурієнтів, для них це був величезний стрес. Частина випускників шкіл досі не можуть отримати сертифікат. Звісно, міністерство багато зробило для того, щоб виправити цю ситуацію, однак не всі абітурієнти знають, що інформацію щодо сертифікатів треба шукати на сайті МОН, тому вони стикаються з проблемними ситуаціями в приймальних комісіях», – зазначила експерт із питань освіти Аналітичного центру CEDOS Ірина Когут.

Вона додала, що, судячи з кількості поданих заяв, велику популярність мають університети в західній частині України. Передусім ці процеси пов’язані з внутрішньо переміщеними особами. «Львівська область є лідером щодо кількості ВПО. Її університети – регіональні лідери. До того ж вони приймають іноземців, тому через конфлікт на сході студенти з інших країн, які хотіли вступати до України, зосередилися саме на цьому регіоні. Крім того, самі університети, зокрема «Львівська політехніка», пішли вперед щодо якості освіти. Як бачимо, монополія київських вишів на престижність освіти ламається, і це дуже добре», – вважає експерт.

Нагадаємо, Генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив про те, що керівництво Українського центру оцінювання якості освіти підозрюються у зловживанні службовим становищем, що найближчим часом вони будуть затримані.

21 липня правоохоронці здійснили обшуки в Центрі оцінювання знань. Як повідомила прес-служба Генпрокуратури, керівники Українського центру оцінювання якості освіти на прохання третіх осіб змінювали дані про результати зовнішнього незалежного оцінювання.

У Міносвіти тим часом заявили, що обшуки, які зараз проводяться в УЦОЯО, не несуть загрози для вступної кампанії. На думку директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука, причина обшуків в центрі – це помста за результати зовнішнього оцінювання.

На брифінгу у середу міністр освіти і науки Сергій Квіт повідомив, що директора Центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука відсторонили від роботи.

30 липня, Печерський суд Києва обрав запобіжний захід першому заступнику директора Українського центру оцінювання якості освіти – два місяці цілодобового домашнього арешту.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Відділ ДАІ міста Рівне має ...

КОМЕНТАРІ