Введено в експлуатацію нову чергу полігону для захоронення побутових відходів із сортувальною лінією у с. Брище Луцького району

Введено в експлуатацію нову чергу полігону для захоронення побутових відходів із сортувальною лінією у с. Брище Луцького району

07.08.15 10:40 0 537
6 серпня, відбулось офіційне відкриття нової черги полігону для захоронення побутових відходів із сортувальною лінією у с. Брище Луцького району, що буде обслуговувати наше місто.Cтарий полігон повністю вичерпав свої технічні можливості, до того ж термін його експлуатації завершується у 2015 році. Після перемовин міського голови Миколи Романюка з мешканцями села, місту Луцьку виділено додаткову ділянку площею 8, 86 га.

У 2014 році розпочалося будівництво нового полігону. Загальна вартість об'єкту становить 16 млн грн. Це кошти з міського бюджету. Роботи виконувало підприємство ТзОВ “Луцькспецбуд”.

Нова черга полігону споруджена за сучасними європейським технологіями, негативний вплив на навколишнє середовище — мінімізований.

Сміттєсортувальна лінія, що встановлена на полігоні захоронення твердих побутових відходів, вартує 1 млн 300 тис. грн та придбана за кошти ТОВ “Група Компаній Екосорт”.

Відповідно до проектних характеристик вона дасть можливість відбирати значно більше вторинної сировини, яку використовують для переробки, а відтак менше відходів будуть захоронюватись та зменшиться навантаження на полігон. Пропускна потужність — 50 тисяч тонн твердих побутових відходів на рік (у дві зміни, поки працюватиме одна зміна). Відбір сміття здійснюватиметься вручну з автоматизованої лінії.

Обслуговуватиме полігон 2 підприємства — КП “Луцькспецкомунтранс” та ТзОВ “Луцьк ЕКО”, й ділитимуть прибуток 50:50. Кошти, що надходимуть на рахунок “Луцькспецкомунтранс”, використовуватимуть на придбання нової техніки та контерйнерів для роздільного збору відходів.

ТзОВ “Луцьк ЕКО” займатиметься тільки смітєсортувальною лінією. До слова, в перспективі діяльності підприємтсва є плани про повну переробку твердих побутових відходів на місці.

Оглянути полігон та нову сортувальну лінію приїхали міський голова Микола Романюк, секретар міської ради Сергій Григоренко, заступник міського голови Лариса Соколавська, депутати Василь Гриб, Анатолій Бірюков, Віктор Ящук, Григорій Пустовіт, Ірина Констанкевич, Ігор Поліщук, Юрій Вега, Іван Корчук, представники Луцького району, Рокинівської селищної ради, працівники департаменту ЖКГ, підприємства “Луцьспецкомунтранс”.

“Збулася мрія лучан. Хочу подякувати місцевим депутатам і мешканцям Брища за сприяння і розуміння, що допомогли вирішити одну з важливих проблем Луцька. Тепер в особі міста Луцька ви маєте надійного партнера”, - звернувся до присутніх міський голова Микола Романюк .

“ відкривається нова черга полігону побутових відходів. Я хотів би, щоб він послужив нам не років 10 -20, а 50 і не заповнювався. А щоб він не заповнювався, нам треба налагодити не лише сміттєсортувальне виробництво, а й сміттєпереробне. Будемо працювати й надалі, щоб тут створити екологічно чисте сміттєпереробне виробництво”, - зазначив міський голова.

Він подякував будівельникам за оперативну роботу, департаменту ЖКГ, підприємству “Луцькспецкомунтранс”, інвесторам, усім, хто долучився до будівництва.

За багаторічну сумлінну працю в галузі створення екологічно чистого середовища, вагомий особистий внесоку будівництво об'єктів природоохоронного значення, а також виконання великого обсягу робіт на будівництві полігону міський голова вручив Подяки працівникам ТзОВ “Луцькспецбуд”: слюсарю з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів Миколі Вініславському; виконавцю робіт Аркадію Ляльці, водію автонавантажувача Василю Машині.

Директор ЛСКАП “Луцькспецкомунтранс” Валерій Кузьмич зазначив, що це “найсильніша будова на Волині у цьому столітті”, тут працювало по 10 навантажувачів, 20-30 машин, працювали у дощ, сніг і вітер. Подякував міському голові і депутатському корпусу за розуміння і підтримку, голові і депутатам Рокинівської селищної ради. “Хотілося б, щоб ми незабаром побачили повну переробку сміття, яка є в Європі. Ми повинні перейти на сортування сміття: суха і мокра фракція: мокру фракцію возитимуть на полігон, суху — на сміттєсортувальну лінію. Коли сміття сортуватиметься і відправлятиметься на переробку, тоді ми відчуємо переваги цієї сміттєсортувальної лінії”, - додав він.

Виступили також представники державної екологічної інспекції, фірми-забудовника. Опісля керівники перерізали символічну стрічку і присутні змогли оглянути процес сортування сміття, котлован для захоронення побутових відходів. Валерій Кузьмич розповів, що котлован встелений водонепроникною плівкою. В землю практично нічого не потрапляє. Все неопізнане сміття буде звозитись в котлован. На сьогоднішній день ведеться розмова про будівництво системи збору біогазу. Як на старому полігоні, так і тут закладатимуться труби. Біогаз використовуватимуть для вироблення електроенергії.

Микола Романюк додав, що поруч уже стоїть піч, і все, що не буде сортуватися, буде спалюватися у цій печі. Тут встановлять дуже сильну систему фільтрів. Це серйозний проект, дуже дорогий, він перший в Україні. Буде можливість спалювати й біологічні відходи.

“Треба зробити усе можливе, щоб жителі села Брище не відчували, що поруч з ними є сміттєзвалище”, - вважає Микола Романюк. Тож навколо полігону вже висаджено 35 га лісу, який гарно прийнявся. Це підтвердила й голова Рокинівської селищної ради.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівці: Епідемічна ...

КОМЕНТАРІ