Волинська область: рятувальники вчились гасити пожежі резурвауарів нафтопродуктів

Волинська область: рятувальники вчились гасити пожежі резурвауарів нафтопродуктів

07.08.15 11:12 0 541
6 серпня у місті залізничників - Ковелі працівники Ковельського гарнізону Управління ДСНС у Волинській області провели тактико-спеціальні навчання на місцевій нафтобазі. Цей об’єкт класифікується як вибухо-пожежонебезпечний, адже загальна ємність резервуарів паливно-мастильних матеріалів складає 26 000 м3, тож це найбільша нафтобаза в області.

За легендою через пряме потрапляння блискавки виникла пожежа в резервуарі пального ємкістю 2 000 тонн. Виникла загроза вибуху та розповсюдження вогню на сусідні резервуари, один працівник підприємства отримав травми.

Першими до навчань приступили працівники чергової зміни, які організували евакуацію персоналу з території об’єкту, знеструмили підприємство, повідомили телефоном про пожежу службу до Служби порятунку «101», про потерпілого – медикам, а також організували зустріч служб екстреного реагування.

Для ліквідації пожежі за сигналом тривоги прибули спочатку чергові варти державної пожежно-рятувальної частини №4, а згодом і ПДПЧ-19 м. Ковеля. Першочергово бійці ДСНС одягнули тепловідбивні костюми та вжили заходів щодо порятунку одного з працівників підприємства - спочатку віднайшли травмовану людину із небезпечної зони, винесли її на свіже повітря і передали до рук медиків.

Для охолодження палаючого та сусідніх резервуарів вогнеборці подали потужні водяні струмені з 7-ми ручних стволів, та для гасіння палаючих нафтопродуктів потрібно було підготувати пінну атаку. Тому пожежні автоцистерни були негайно встановлені на вододжерела, а до автодрабини приєднали спеціальний пристрій «гребінку» для розміщення генераторів повітряно-механічної піни високої кратності. Щоб створити належний запас піноутворювача на місці умовної надзвичайної події залучено пожежний поїзд та з бойовим розрахунком з 4-х пожежників.

Після проведення всіх необхідних підготовчих заходів, рятувальники організували пінну атаку на «палаючий» резервуар. Її безперервність та тривалість протягом необхідного за розрахунком часу дозволили успішно ліквідувати пожежу та не допустити розповсюдження вогню на поряд розташовані ємкості.

Всього до навчань було залучено 4 одиниці пожежної та спеціальної техніки, понад 20 рятувальників та 10 представників різних служб міста залізничників.

По завершенню практичної частини навчань відбулось детальні підбиття їх підсумків із визначенням помилок кожного керівника бойових дільниць, оперативного штабу тощо. Начальник управління ДСНС України у Волинській області генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук подякував за роботу всім учасникам тактичних навчань, але і зазначив, що: «У реальних умовах пожежі на таких об’єктах дії підрозділів по її ліквідації будуть значно ускладнені непередбачуваними факторами. Можуть виникати і нові осередки загорання, або трапитись вибух пального в резервуарі. Тому ці навчання дають змогу підготувати особовий склад пожежно-рятувальних підрозділів та керівний склад гарнізону не тільки теоретично, практично, але і морально. А помилки мають право бути лише на навчаннях».

Головний рятувальник області зазначив, що під час підготовки наступних навчань потрібно врахувати можливість зміни оперативної обстановки на пожежі для тренування в особового складу навичок швидко і правильно приймати рішення для ефективної ліквідації тих чи інших надзвичайних ситуацій.

Управління ДСНС у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ