Тернопілля: степан Барна відвідав ДП «Новосілківський спиртзавод»

Тернопілля: степан Барна відвідав ДП «Новосілківський спиртзавод»

07.08.15 14:16 0 742
Голова обласної державної адміністрації Степан Барна 5 серпня побував з робочою поїздкою у Підволочиському районі. Зокрема, тут він ознайомився з роботою ДП «Новосілківський спиртзавод», а також провів нараду з питань функціонування спиртової галузі на Тернопіллі.

Участь у нараді взяли представники ДП «Укрспирт», директори спиртзаводів області, аграрії, представники обласної та районної влади.

«Спиртова галузь є стратегічним напрямком розвитку області, - наголосив Степан Барна. – Для жителів області є нелогічним, що у нас зерно є, кукурудза є, а підприємства спиртової галузі не працюють. Це та галузь, яка дає нашому регіону вижити. Адже в минулі роки спиртові заводи давали 25-30% власного доходу до бюджету області, а в деяких районах, наприклад Марилівський спиртзавод – 50-60% власних доходів району. Ми розуміємо, що на заводах працюють не просто 100 чи 120 чоловік. Для багатьох сімей це основний дохід».

Степан Барна зауважив, що наразі вдалося налагодити співпрацю з виконувачем обов'язків директора державного підприємства «Укрспирт» Романом Іванюком.

« мені приємно бачити керівництво ДП «Зарубинський спиртовий завод», який відновив роботу у березні цього року, - констатував очільник краю. - На початок третього кварталу відновлений Зарубинський спиртовий завод вже виробив 176 тонн біоетанолу, та в червні - 244 тонни компоненту моторного альтернативного палива. Ми вже відпрацювали модель відновлення роботи кількох спиртових заводів. Сподіваємося, позитивний результат побачимо вже незабаром».

Як поінформував виконува обов'язків директора державного підприємства «Укрспирт» Роман Іванюк, чистий фінансовий прибуток до оподаткування за перше півріччя 2015 року склав 96 мільйонів гривень., що майже вдвічі перевищує результат минулого року (49 мільйонів гривень). Окрім того, за цей же період ДП «Укрспирт», поповнив державний бюджет на 120 мільйонів гривень.

«Ми зацікавлені у відновленні роботи усіх спиртових заводів на Тернопільщині», - наголосив він.

Відтак присутні обговорили проблемні питання, з якими найчастіше стикаються у роботі.

Довідково: У 2014 році 5 місць провадження діяльності (МПД) ДП «Укрспирт» в області, які здійснювали виробничу діяльність, виробили лише 3,84 млн дал спирту, що на 1,88 млн. дал, або на 32,9% менше, в порівнянні з 2013 роком.

Скорочення обсягів виробництва відзначалося на всіх заводах, крім Козлівського МПД, яке з січня по серпень 2013 року практично не працювало.

- Борщівське МПД виробило 211 тис. дал спирту, або майже в 4 рази менше. З березня по жовтень МПД не працювало.

- Залозецьке МПД (Зборівський р-н) - в 2014 році не працювало, в порівнянні з 2013 роком спад виробництва 690 тис. дал.

- Козлівське МПД виробило 1 млн 136 тис. дал спирту ( на 600 тис. дал більше минулорічного).

- Новосілківське МПД (Підволочиський р-н) виробило818 тис. дал спирту, що на 12,6 тис. дал, або 1,5% менше,ніж у 2013 році .

- Кобиловолоцьке МПД (Теребовлянський р-н) виробило 721 тис. дал спирту, що на 58 тис. дал, або на 7,4% менше.

- Марилівське МПД (Чортківський р-н) – працювало з переривами, виробило 950 тис. дал спирту, що на 1,1 млн. дал, або на 54% менше попереднього 2013 року.

Спеціалізований виробник біоетанолу для виготовлення сумішевих бензинів – Хоростківське МПД через законодавчу неузгодженість з фіскальними службами у 2014 році виробило лише 696,8 тис. дал (5,5 тис. тонн) біоетанолу, що на 2,9 млн. дал, або у 5 разів менше, ніж у 2013 році.

Бучацький, Зарубинський і Ковалівський заводи, які перебувають у процедурі банкрутства, не здійснювали виробничої діяльності по декілька років.

Для виробництва зазначених обсягів спирту було заготовлено і використано біля 100 тис. тонн зернової сировини.

При цьому в 4 кварталі 2014 року виникли проблеми в питаннях розрахунків ДП «Укрспирт»» з сільгоспвиробниками – постачальниками зерна в області та оплати отриманої на переробку сировини, які спричинили протестні акції аграріїв на рівні області і Києва.

В 1 півріччі (за січень-червень) 2015 року 4 працюючими МПД ДП «Укрспирт» в області вироблено 1 млн 283,1 тис. декалітрів етилового спирту, що на 850,3 тис. дал, або на 39,9% менше, ніж за відповідний період 2014 року.

У зв'язку з заборгованістю ДП «Укрспирт» перед НАК «Нафтогаз» за спожитий у 2014 році природний газ, в січні 2015 року спиртові заводи в області не працювали. В лютому було відновлено роботу Марилівського, Кобиловолоцького і Новосілківського МПД.

За 6 місяців поточного року Марилівським МПД вироблено 713 тис. дал спирту, що на 72 тис. дал, або 9% менше, ніж в 1 півріччі 2014 року; Кобиловолоцьким МПД - 255 тис. декалітрів, що на 113 тис. дал, або на 31% менше; Новосілківським МПД вироблено 295 тис. дал спирту, що на 49 тис. дал, або на 14% менше в порівнянні з 1 півріччям 2014 року.

При цьому, в червні відновлено роботу Борщівського МПД, яке простоювало з кінця минулого року.

Крім цього, в кінці березня, після проведення реконструкції виробничих потужностей на виробництво біоетанолу, в налагоджувальному режимі було відновлено роботу ДП «Зарубинський спиртовий завод», який простоював з січня 2011 року.

Реконструкцію здійснено за кошти інвестора - ТОВ “Українські енергетичні системи”, обсяги інвестицій складають в межах 60 млн. гривень.

На початок третього кварталу відновлений Зарубинський спиртовий завод вже виробив 176 тонн біоетанолу, та в червні - 244 тонни КМПА (компоненту моторного палива альтернативного).

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ