Чернігівщина: обережно! Тепловий удар!

Чернігівщина: обережно! Тепловий удар!

07.08.15 10:47 0 590
За прогнозами Укргідрометцентру найближчими днями в Україні утримається суха та спекотна погода. Саме тому Служба порятунку звертається до громадян з проханням не перебувати тривалий час на сонці, адже це може стати причиною теплого та сонячного удару!

Тепловий і сонячний удар виникають, коли людина тривалий час перебуває в умовах сильної спеки (тепловий удар) або під прямим сонцем (сонячний удар). Іноді люди самі наражають себе на небезпеку, бажаючи якомога сильніше засмагнути, і не враховують, що організм не в силах миттєво пристосуватися до таких змін температури. Також тепловий удар легко отримати при тривалій фізичній роботі в полі, в задушливих приміщеннях, під час туристичних походів і фізичних тренувань. Також у групі ризику люди, які страждають серцево-судинними, ендокринними захворюваннями, люди зі світлою шкірою, літні люди та діти. Крім того, причиною порушення теплорегуляції організму може стати щільний одяг, що погано пропускає повітря, та вживання алкогольних напоїв.

Звичайно, дуже важливо в літній час пам'ятати про профілактику теплового і сонячного ударів і робити все для того, щоб уникнути можливих проблем зі здоров'ям. Головне - не допускати перегрівання і втрати води організмом. Обов'язково носіть влітку легкий головний убір світлого кольору, на пляжі користуйтеся парасолькою. Вживайте більше води і продуктів, які багаті вуглеводами і білками. Якщо Ви відпочиваєте на морі, уникайте тривалого перебування на пляжі, перші три дні краще взагалі перебувати в тіні, особливо у найспекотніші години дня (з 10 до 14). Приймайте сонячні ванни спочатку не більше 15-20 хвилин, потім цей час можна збільшити до двох годин з обов'язковими перервами. Пам'ятайте, що найбільш безпечно засмагати в ранкові та вечірні години.

Що відбувається при перегріванні?

Наш організм при спеці включає механізми терморегуляції. При цьому для збільшення тепловіддачі підвищується потовиділення, розширюються судини шкіри і дихання стає частішим. Якщо при перегріванні не усунути причину поганого самопочуття, організм продовжує втрачати багато рідини за рахунок потовиділення, збільшується її циркуляція в периферійних тканинах, через що виникає недостатність кровопостачання головного мозку і серця. Сонячний і тепловий удари мають схожі прояви. Головними симптомами теплового і сонячного ударів є головний біль, запаморочення, сонливість, слабкість, блювання, висока температура до 40 градусів, можуть бути м'язові спазми і біль, розлади зору, кровотеча з носа, галюцинації, втрата свідомості.

Як надати допомогу при тепловому і сонячному ударі?

Перш за все потрібно перенести потерпілого в прохолодне затінене місце і дати пити багато води. Добре було б прийняти прохолодний душ або ванну. Якщо ж такої можливості немає, роздягніть потерпілого до пояса, оберніть мокрим простирадлом або покладіть мокрі рушники на голову, на ділянки пахових складок, там, де проходять великі судини. Щоб відбувалося випаровування вологи, створіть рух повітря за допомогою вентилятора або обмахування потерпілого чимось. Також ефективна при сонячному ударі цибуля. Натріть цибульним соком долоні і ступні і дайте потерпілому понюхати нарізану цибулю. Крім того, можна піднести до носа потерпілого ватку з нашатирним спиртом.

Перша допомога при сонячному ударі така ж, як при тепловому.

Але при сонячному ударі, крім перегріву, також можуть бути опіки шкіри. Якщо шкіра уражена сильно і на ній є пухирці, прикрийте місце опіку сухою стерильною пов'язкою і зверніться до лікаря. Пам'ятайте, що сонячний і тепловий удар - це серйозні випробування для організму. Якщо постраждалому не стає краще, він без свідомості, у нього порушене дихання або погано прощупується пульс, негайно викликайте невідкладну медичну допомогу. Після перенесеного теплового або сонячного удару постарайтеся не виходити на сонце хоча б 2 дні. Дотримуйтеся постільного режиму, вживайте продукти, багаті клітковиною і калієм, водянисті фрукти та овочі: кавун, апельсини, ананаси, огірки. У ці дні не вживайте алкоголь, уникайте фізичних вправ і куріння, поки не вилікуєтеся повністю і не почуватиметесь краще.

Прес-служба

ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Арсеній Яценюк та Арсен ...
Наступна новина: Як захиститися від собачої ...

КОМЕНТАРІ