Хмельниччина: на міському пляжі рятувальники навчали громадян надавати домедичну допомогу людині,яка потопає

Хмельниччина: на міському пляжі рятувальники навчали громадян надавати домедичну допомогу людині,яка потопає

07.08.15 11:30 0 643
6 серпня на пляжі найбільшої водойми Хмельницького – річці Південний Буг, рятувальники організували для відпочиваючих міні-курси з надання домедичної допомоги людині, яка потопає. Для цього викладач Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області Сергій Мартиненко детально розповів та продемонстрував на манекені всім бажаючим, а їх виявилося чимало, особливо дітлахів, що потрібно робити у випадку, коли потопаючого витягнули з води і йому потрібна допомога.

– Якщо ви витягли потерпілого з води без свідомості, то необхідно негайно зателефонувати в «швидку», – розпочав Сергій Мартиненко. – Не чекаючи медика, слід приступити до надання першої допомоги. Насамперед, швидко видалити воду з дихальних шляхів, очистити носовою хусткою чи будь-якою іншою тканиною порожнину рота. За відсутності дихання розпочати робити штучне за способом «рот у рот» або «рот у ніс». Для цього тіло має лежати на твердій поверхні, а голова – максимально відхилена назад (щоб повітря потрапляло в легені, а не в шлунок). Штучне дихання проводять через марлю або хустку. У разі зупинки серця одночасно роблять непрямий масаж серця, натискаючи на грудину кілька разів між вдихами. Краще робити це вдвох.

Люди з неприхованою цікавістю слухали фахівців ДСНС, адже не щодня є можливість поновити свої знання з питань безпеки поводження на воді. Та й запитань до рятувальників виявилося чимало, а до того ж всі бажаючі мали можливість самостійно спробувати правильно проводити непрямий масаж серця та штучне дихання на манекені. Самі ж відпочиваючі зазначили, що в разі реальної загрози зможуть швидко зорієнтуватися в небезпечній ситуацій та надати правильно допомогу тому, хто цього потребує.

Зазначимо, що з початку року на Хмельниччині у воді загинули 30 людей, з яких одна дитина. Останній випадок трапився 6 серпня. На ставку с. Соснівка Дунаєвецького району рятувальники вилучили тіло 52-річного чоловіка з водойми та направили до судово-медичної експертизи для встановлення причини смерті.

Шановні громадяни! Щоб уникнути трагедії на воді, варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є правильний вибір і обладнання місць для купання; навчання дорослих та дітей плаванню, суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах, постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Луцьку міський голова ...

КОМЕНТАРІ