ЗВЕРНЕННЯ начальника Головного управління ДСНС України у Львівській області генерал-майора служби цивільного захисту Сергія Дмитровського

ЗВЕРНЕННЯ начальника Головного управління ДСНС України у Львівській області генерал-майора служби цивільного захисту Сергія Дмитровського

08.08.15 09:23 0 612
Шановні краяни, протягом останніх днів на території області спостерігається висока (4 класу), а подекуди надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека, що призводить до виникнення масштабних пожеж лісових масивів, сухої трави, стерні, зерна та торфу.

За тиждень, що минув на території області зафіксовано 34 пожежі в екосистемах: 20 пожеж сухої трави, 8 пожеж стерні та пожнивних залишків, 4 пожежі на торфополях, 2 випадки горіння сільгоспкультур, які винкили в с. Дусанів Перемишлянського та в с. П’ятничани Жидачівського району внаслідок чого знищено зерно пшениці та ячменю на площі понад 6 га.

Такі факти загорянь викликають неабияку стурбованість у Головному управління Держслужби з надзвичайних ситуацій Львівщини. Згідно статистичних даних, найпоширенішою причиною пожеж у екосистемах під час літнього періоду є людський фактор. Такі пожежі є надзвичайно небезпечними та шкідливими не лише для людини, але й для довкілля.

Крім того, не можна забувати про небезпеку перекидання полум’я на більші території чи житлові будівлі, що створює додатковий ризик для населення і збільшує ймовірність набуття стихією більш масштабного характеру. Так в результаті спалювання сухої трави в с. Куличків Сокальського району вогонь розповсюдився на торфополе та охопив територію окремими осередками на площі 5 га. Ліквідація пожежі продовжується другу добу.

Візуальне обстеження торфополів, лісових масивів, пасовищ, сільськогосподарських угідь, меліоративних систем на території області виявило факти неналежного утримання територій, які негативно впливають на стан пожежної безпеки в екосистемах. Зокрема, торфополя та необроблені сільськогосподарські угіддя густо вкриті сухою травою, яка місцями сягає висоти до 1,5 метра. Подібна ситуація спостерігається і на багатьох меліоративних каналах, які зарослі травою та чагарником, що нівелює їхнє значення як природної перешкоди для розповсюдження вогню. Інтенсивність заростання цих каналів чагарником та кущами свідчить про невжиття заходів з їх очистки протягом багатьох років. В багатьох каналах вода практично відсутня, лише місцями її глибина сягає 10 см., що унеможливлює забір води для цілей пожежогасіння.

Зазначені обставини, у разі виникнення пожеж, сприятимуть поширенню вогню на великі площі, збільшенню часу на ліквідацію займань, нанесенню значних матеріальних збитків та шкоди навколишньому середовищу.

Головне управління ДСНС України у Львівській області закликає мешканців Львівщини, балансоутримувачів територій, керівників підприємств та організацій, що відповідають за утримання меліоративних систем, вжити заходів щодо очищення територій та об’єктів від сухої рослинності.

Звертаюсь до голів місцевих сільських (селищних) рад щодо проведення із місцевими мешканцями інформаційно-розяснювальної роботи щодо заборони та шкідливості випалювання сухої трави, стерні та пожнивних залишків адже такі пожежі спричиняють загоряння будівель, знищення ліній електромереж, газо- та нафтопроводів, лісових насаджень, ще не зібраного врожаю, тощо. Небезпечними є такі пожежі і для водіїв автотранспорту. Через дим від таких багать на автодорогах погіршується видимість, що може стати причиною дорожньо-транспортних пригод.

Своєчасне вжиття превентивних заходів дозволить уникнути повторення ситуації, коли стихійне, неконтрольоване випалювання сухої трави призводить до нанесення колосальних збитків, завдає значної шкоди довкіллю та здоров’ю мешканців області!

Беручи до уваги прогнози синоптиків, про становлення на Львівщині жаркої та сухої погоди, та оголошення по Україні пожежонебезпечного періоду, Головне управління Держслужби з надзвичайних ситуацій Львівщини застерігає бути свідомими під час відпочинку на природі. Пам’ятайте, що з одного дерева можна зробити мільйон сірників, а один сірник – може знищити мільйон дерев!
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На вихідних Закарпаття ...
Наступна новина: Чернігів: Недопущення ...

КОМЕНТАРІ