Чи оформляли дві вантажівки за заниженою митною вартістю на Закарпатті

Чи оформляли дві вантажівки за заниженою митною вартістю на Закарпатті

08.08.15 08:41 0 655
На декількох Інтернет-сайтах області опублікували інформацію про те, що працівники центрального управління СБУ затримали на внутрішньому митному посту «Мукачево» дві фури, «нашпиговані» товаром різного асортименту іноземного виробництва вартістю у кілька мільйонів, який за вказівкою т.в.о. начальника Закарпатської митниці Романа Крутяка інспектори мали оформити за заниженою вартістю. А їм це стало відомо з достовірних джерел ГУ ДФС у Закарпатській області.

Як пишеться в статті, ці дві вантажівки заїхали у зону діяльності Закарпатської митниці ще кілька днів тому. Але поки голова ОДА Москаль був на Закарпатті і вів боротьбу з контрабандою на особистому контролі, головний митник краю, вочевидь, побоявся незаконно оформляти вантаж. Як тільки губернатор виїхав за межі області на митний пост «Мукачево» надійшла вказівка від керівництва митниці оформляти вантаж за заниженими цінами. Вантаж одної фури складався із недешевих тканин, готового одягу з Туреччини, господарських товарів, меблів, а інша була повністю забита автозапчастинами. До прикладу, у декларації було зазначено вартість японського амортизатора у смішну ціну – 2 долари. Відправник одна з угорських компаній, а отримувач – київська фірма.

Як стверджує сайт, заниження митної вартості по двом затриманим вантажівкам – у 2-5 разів, орієнтовні недобори – близько півмільйона.

Наше видання вирішило почути коментар з цього приводу в.о. начальника Закарпатської митниці.

– Я би це назвав замовним повідомленням по простій причині. – розповідає виданню «Карпатського об'єктиву» Роман Крутяк. – Дані транспортні засоби затримали на митному посту Дяково ще до митного оформлення і були доставлені на митний пост Мукачева ще 31 липня. Цього ж дня проводиться огляд цих вантажівок за участю правоохоронних органів. Огляд проводили за заявою імпортера. За результатами огляду однієї з автомашин було виявлено повну відповідність товарно-супровідних документів. Фірма, яку зазначили в публікації, абсолютно не відповідає дійсності, а насправді власником товару є зовсім інша фірма. Оскільки митні формальності по оформленню цих транспортних автофургонів ще не розпочали, а є лише фізичний огляд, то про митну вартість поки що взагалі не може бути мови. Навіть, якщо в товарно-супровідних документах була подана занижена митна вартість, то для цього існує процедура визначення митної вартості в процесі митного оформлення. У разі заявлення імпортером заниження митної вартості митний орган може скоригувати митну вартість товару відповідно до чинного законодавства. ДО слова, якщо в когось є докази чи свідчення, що я давав вказівки з приводу оформлення транспортних засобів то вони повинні звернутися у правоохоронні органи з відповідними доказами. Це ж саме стосується і автора статті. Думаю, комусь вигідно розхитувати ситуацію в цьому напрямі, оскільки затримка митного оформлення і публікації подібного характеру виллються в небажання імпортерів проводити митне оформлення в зоні діяльності Закарпатської митниці.

Іван ЛАДЖУН

Новини Закарпаття – «Карпатський об'єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Радіо «Вести» отримало ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ