Валерій Шевчук назвав книгу Надії Мориквас «Корнелія» елегантною львівською прозою

Валерій Шевчук назвав книгу Надії Мориквас «Корнелія» елегантною львівською прозою

08.08.15 09:01 0 649
У післямові до роману-есею «Корнелія» Надії Мориквас відомий український письменник Валерій Шевчук називає цей твір елегантною львівською прозою. Ніхто з нас, львівських письменників, не удостоївся такої післямови чи передмови, і це найбільше визнання.

Про це учора під час презентації книги Надії Мориквас «Корнелія», що відбулася у книгарні «Є» у Львові, сказав Ігор Калинець – поет, лауреат Національної премії Тараса Шевченка. За його словами, цей твір для нього рідний в багатьох аспектах. З дитячих і шкільних років поет мав щастя мати книжки Карманського, Пачовського, Лепкого та інших молодомузівців завдяки вчителю географії у Ходорівській школі. Ігор Калинець зазначив, що був закоханий у цю поезію.

«Чимало літератури-спогадів виходить друком, – про 30-ті роки, про останні роки польської держави тощо. Я вже стільки про це начитався, і все одно, мені було надзвичайно цікаво читати роман «Корнелія» та дізнаватися якісь нові деталі. У книзі багато загадкового, нема однозначної відповіді про долю Корнелії. Можливо, у цій загадковості і є привабливість твору. Фактично, твір побудований як документальний роман, але в ньому є і художній домисел. У поєднанні ми маємо дуже гарну книжку», – сказав Ігор Калинець.

Роман-есей «Корнелія» розповідає про реальну дівчину, яка дорослішала під час війни, – Корнелію Опришко, яка була гімназисткою-галичанкою, сестрою активістів ОУН, яку не оминули увагою НКВС-ники. Найбільше місця в серці юної красуні Корнелії займає відомий поет-молодомузівець Петро Карманський... В дизайні обкладинки та форзаців використані автентичні елементи з пам’ятникá Корнелії Опришко – учениці Дрогобицької української гімназії «Рідної школи» ім. Івана Франка, а також світлина К. Келлі Робертса. «Це твір глибокого проникнення письменниці у буття галичан 30-50-х років минулого століття. Серед учасників романного дійства – конкретні і вигадані особи, які, творячи свої біографії і достовірні історії, стали жертвами і героями епохи. Роман-есей є своєрідним пророцтвом, застереженням до трагічних реалій нашого часу», – йдеться в анотації до роману.

Відома письменниця Оксана Думанська, яка була модератором презентації, зазначила, що це роман про покоління страчене, але нескорене. «Надія (Мориквас – ред.) ламає всі канони і пише так, як вважає за потрібне, не дотримуючись усталених літературознавчих канонів. Я прочитала, що це жіночий роман, потім я прочитала, що це документальний роман, і зупинилися на тому, що він історичний. Цей роман про покоління страчене, але нескорене. Тому Надія у своєму сюжеті пішла далі. Корнелія за життєвим сюжетом зникла, можливо, загинула або сховалася. Надія продовжила їй життя. Розгорнувши цю книгу, ви побачите Дрогобич 1939 року, Львів 1942-1943 року, Винники, де мешкає Корнелія, перейметесь подихом цього часу, щоби пізнати те, що ми вже прожили», – сказала Оксана Думанська.

Вона радить купувати цю книгу на подарунок підліткам. «Підлітки завжди люблять читати про любов. Любов тут є. Тут є час зростання підлітка і час формування його характеру. Є трем юності, є дуже багато того, що вже прийшло з нашого часу. Роман «Корнелія» буде своєрідним сигналом читацькому загалу, що книга завжди потрібна та, яка найглибше зворушить душу. Ця книга зворушує», – зазначила Оксана Думанська.

Автор книги Надія Мориквас розповіла, що довідалася історію про Корнелію від Марії Вальо, в архіві якої знайшла пам’ятник (дівочий альбом) Корнелії. На форзаці цього дівочого альбому є епіграф поета Карманського. Так, на тлі долі Корнелії, Надія Мориквас починає писати про Петра Карманського.

«Корнелія була красуня, а Петро Карманський був її вчителем. Я собі уявила, що поет, який все життя закохувався, не міг не помітити її красу. Корнелія відвідувала літературний гурток, писала вірші, була витонченою. Я відчуваю Корнелію як живу. Це покоління шляхетних дівчат, і вона як належне сприйняла закоханість Карманського. Через Корнелію я почала писати про Карманського, про якого говорили, що він наприкінці життя деградував. А насправді він у той час написав прекрасну збірку любовної лірики «Осінні зорі». На думку Степана Яреми, який найбільше його знав, ці вірші були присвячені молодій дівчині...», – розповіла Надія Мориквас.

За словами Надії Мориквас, Марія Вальо, яка вчилася з молодшою сестрою Корнелії, розповіла їй історію про Корнелію, про те, як вона загинула. «В мене виникла надія, що Корнелія залишилася живою. В моєму романі Корнелія уникла смерті, і як далі її доля розвивалася, можна лише домислити», – зазначила Надія Мориквас.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівне: двір на Польовій,2 ...
Наступна новина: Майже 12 тисяч переселених ...

КОМЕНТАРІ