На Тернопільщині тривають форуми «Від єдності до незалежності»

На Тернопільщині тривають форуми «Від єдності до незалежності»

09.08.15 17:46 0 690
У рамках підготовки до обласного форуму «Від єдності до незалежності» однойменні форуми проходять по всіх районах краю.

Зокрема, 6 серпня захід відбувся у м. Бережани.

Розпочався форум виконанням гімну. Участь у заході взяли голова райдержадміністрації, районної та міської рад, представники структурних підрозділів РДА, громадських організацій, запрошені волонтери та учасники АТО, хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих на сході України військовослужбовців та воїнів-земляків - О.Філя і В.Дідуха.

Відкриваючи форум, голова райдержадміністрації Володимир Петровський, звернувся до присутніх у залі учасників АТО зі словами подяки за мужність та сміливість проявлену у боротьбі з агресором, вірність військовій присязі, високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України. На знак вдячності керівники району та міста вручили грамоти учасникам антитерористичної операції та волонтерам, відзначили колективи підприємств та організацій району, які зібрали найбільше коштів для потреб АТО.

Під час форуму обговорено питання порядку отримання статусу учасника бойових дій, виплати одноразової грошової допомоги, виділення земельних ділянок учасникам АТО та їх сім'ям; соціальних пільг, медичного забезпечення, реабілітації та оздоровлення учасників антитерористичної операції; державних гарантій щодо зайнятості цієї категорії осіб та підведено підсумки того, що зроблено районною і міською владою, Бережанським координаційним Центром допомоги добровольцям АТО для нинішніх захисників цілісності Української держави. Не обминули увагою і болюче питання мобілізації. Голова РДА, зокрема, зазначив, що по виконанню 5-ї хвилі мобілізаційних завдань Бережанський район зайняв третє місце в області, проте, в районному об'єднаному військовому комісаріаті констатують катастрофічно низький рівень виконання мобзавдань. «Процес ротації у зоні АТО можливий лише тоді, коли в лавах української армії буде нове поповнення», - наголосив В.Петровський.

Продовжуючи тему мобілізації, військовий комісар Бережанського ОРВК В.Богданов ознайомив присутніх з порядком отримання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення. Із волонтерською роботою та збором гуманітарної допомоги Збройним силам України ознайомила учасників форуму старший волонтер Бережанського координаційного Центру допомоги добровольцям АТО, медик-волонтер, організатор збору та відправки гуманітарної допомоги воїнам АТО, керівник волонтерського відділу ГО “Бережанська Самооборона” Г.Сапеляк.

Для згуртування демобілізованих та успішного вирішення більшості їх проблем, як зазначив у своєму виступі голова райдержадміністрації, актуальним є створення у м.Бережанах громадської організації «Спілка бійців та ветеранів АТО «Сила України» (керівник – О.Іванійчук – заступник командира батальйону «Тернопіль»). На часі – виділення приміщення для спілки, сприяння діяльності волонтерської роботи серед громадськості, органів районної влади та місцевого самоврядування з метою захисту соціально-правових, культурних, економічних, та інших прав, свобод і законних інтересів учасників АТО та їх сімей, що проживають на території району.

Завершився форум покладанням квітів до могил загиблих на сході України Героїв-земляків.

Цього ж дня, 6 серпня, форум «Від єдності до незалежності» відбувся у Козові.

Провів зібрання голова райдержадміністрації В.Вітровий. У заході також взяли участь голова районної ради П.Репела, сотрудник церкви Успіння Пресвятої Богородиці о.Василь Баглей, голови сільських та селищних рад, сільськогосподарські виробники, волонтери, учасники АТО.

Зібрання відкрили гімном, хвилиною мовчання та молитвою за Україну.

о.Василь Баглей, звертаючись до присутніх, зазначив, що 6 серпня 1000р. тому, від рук рідного брата померли сини Володимира Великого. Як говорив Екзюпері: «Випадковості не випадкові», так і ми не випадково зібрались у цьому залі. «Історія є вчителькою життя» – так казали древні римляни. Треба брати уроки історії і винести для себе такі речі:

- чому Борис і Гліб святі?

- друга річ - це єдність.

Володимир Великий перед смертю зібрав усіх синів і роздав їм стріли, як символ єдності, незламності – одна стріла ламається легко, а коли стріл багато - зламати їх важче.

«Київ став руїною, через те, що не було єдності – це добра наука для нас, для консолідації наших зусиль» - сказав о.Василь.

Голова райдержадміністрації Василь Вітровий зауважив: «Наша країна переживає, мабуть, найгострішу за всі роки незалежності суспільно-політичну кризу. - Ми є свідками наростання соціальної напруги. На терези історії покладена доля Української держави.

незадоволені всі: учасники АТО, які не досконало відчувають соціальний захист, важко волонтерам, підприємцям». В районі створено благодійну організацію «Благодійний фонд «Волонтерський рух Козівщини». - «Я вже маю багато пропозицій щодо його наповнення. Прошу підприємців долучитись до поповнення рахунку Фонду. Ця спільна справа об'єднає. Нам потрібна єдність! Від щирого серця хочу подякувати всім Вам за спільну працю! Особливо воїнам АТО, їх сім'ям. Слова вдячності висловлюю керівникам сільськогосподарських підприємств, підприємцям, сільським головам, які сприяють воїнам АТО, здійснюють їх соціальне забезпечення» - додав Василь Богданович.

Також до присутніх звернулись голова районної ради П.Репела, начальник управління праці та соціального захисту Т.Савка, голова ГО «Самооборона Козівщини» Р.Миц.

Голова райдержадміністрації та голова районної ради нагородили грамотами учасників АТО, волонтерів та сільськогосподарських виробників.

Василь Богданович закликав присутніх сконцентрувати увесь свій авторитет, досвід та знання і запропонувати суспільству такий шлях подальшого розвитку, щоб в Україні та нашому районі зокрема.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Марк Фейгін оприлюднив ...
Наступна новина: Збитки від роботи ...

КОМЕНТАРІ