Тарілка закарпатського борщу знову подорожчала

Тарілка закарпатського борщу знову подорожчала

11.08.15 09:07 0 631
У області майже немає родини, де б борщ не користувався кулінарним попитом. Традиційна українська страва стала звичною і в закарпатському меню. Проте приготувати апетитний суп виходить набагато дорожче, ніж, скажімо, кілька місяців тому, чи взагалі минулого літа.

Подешевшала на ринках протягом останнього часу тільки цибуля. Її ціна «впала» із 12 гривень до 8. Навпаки ж зросла вартість «другого хліба» – картоплі із 4 до 6 гривень. Інші ж компоненти страви з оновленими цінниками також не дуже тішать покупців. Зокрема, капуста (1 кг) коштує 8 грн., буряк та морква – по 10 грн.

Слід зазначити, що ціна борщу найбільше все ж залежить від того, на якому м'ясі його варити. Зокрема, 1 кг свинини та телятини коштує – 80 грн. , яловичини ж – 78 грн.

Тож спробуємо підрахувати за традиційним рецептом, скільки грошей потрібно витратити, аби зварити борщ. Тож на 5 літрів води беремо 800 гр. свинини чи телятини – 64 грн., 500 гр. картоплі – 3,50 грн., 100 гр. цибулі – 80 коп., 500 гр. капусти – 4 грн., 200 гр. буряка – 2 грн. та 200 гр. моркви – 2 грн., півсклянки томатної пасти – 12 грн., 100 гр. олії – 3,50 грн.

Отже, аби зварити домашній запашний борщ, потрібно витратити цілих 91,80 грн (навіть не рахуючи ціни сметани). Якщо ж готувати пісну страву, без м'яса, то можна вкластися в економ-бюжет – тобто, в 27, 80 грн.

Звичайно, доволі важлива значення має й те, де саме купувати продукти. На ринку, скажімо, вартість овочів трохи дешевша, ніж у супермаркетах, тож господині мають змогу хоч трохи заощадити.

Однак з моніторингу цін випливає сумна статистика: у цьому році борщ подорожчав майже на третину, адже ще в листопаді аналогічний продуктовий набір можна було придбати ще за 63 гривні.

Марина АЛДОН

Новини Закарпаття – «Карпатський об'єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ