Подешевшала на ринках протягом останнього часу тільки цибуля. Її ціна «впала» із 12 гривень до 8. Навпаки ж зросла вартість «другого хліба» – картоплі із 4 до 6 гривень. Інші ж компоненти страви з оновленими цінниками також не дуже тішать покупців. Зокрема, капуста (1 кг) коштує 8 грн., буряк та морква – по 10 грн.
Слід зазначити, що ціна борщу найбільше все ж залежить від того, на якому м'ясі його варити. Зокрема, 1 кг свинини та телятини коштує – 80 грн. , яловичини ж – 78 грн.
Тож спробуємо підрахувати за традиційним рецептом, скільки грошей потрібно витратити, аби зварити борщ. Тож на 5 літрів води беремо 800 гр. свинини чи телятини – 64 грн., 500 гр. картоплі – 3,50 грн., 100 гр. цибулі – 80 коп., 500 гр. капусти – 4 грн., 200 гр. буряка – 2 грн. та 200 гр. моркви – 2 грн., півсклянки томатної пасти – 12 грн., 100 гр. олії – 3,50 грн.
Отже, аби зварити домашній запашний борщ, потрібно витратити цілих 91,80 грн (навіть не рахуючи ціни сметани). Якщо ж готувати пісну страву, без м'яса, то можна вкластися в економ-бюжет – тобто, в 27, 80 грн.
Звичайно, доволі важлива значення має й те, де саме купувати продукти. На ринку, скажімо, вартість овочів трохи дешевша, ніж у супермаркетах, тож господині мають змогу хоч трохи заощадити.
Однак з моніторингу цін випливає сумна статистика: у цьому році борщ подорожчав майже на третину, адже ще в листопаді аналогічний продуктовий набір можна було придбати ще за 63 гривні.
Марина АЛДОН
Новини Закарпаття – «Карпатський об'єктив»
Автор: головний редактор УкрЗахідІнформ
.
Попередня новина: На Вінничині рятувальники ...
Наступна новина: Начальнику відділення ДАІ з ...