Вражаюче явище: Цієї ночі Альдебаран покажеться з-за Місяця

Вражаюче явище: Цієї ночі Альдебаран покажеться з-за Місяця

11.08.15 08:48 0 512
У ніч з суботи на неділю, 9 серпня, можна буде побачити явище, останній раз яке спостерігали 17 років: Альдебаран вискочить з-за Місяця. Це насправді вражаюче явище, яке триватиме лічені секунди і яке буде дуже легко побачити.

Про це пише Кароль Вуйчіцький у Gazeta Wyborcza.

Місяць робить оберт навколо нашої планети за 29,5 днів і щовечора затьмарює певні зірки. За годину теоретично таких затьмарень можна побачити навіть декілька. На практиці, однак, зірка, що ховається, дуже слабко помітна і часто зникає в яскравих променях Місяця. Уночі, напередодні повного Місяця, він рухається по небу «ліворуч» і закриває повністю зірки. Після повного Місяця ситуація змінюється і зірки з’являються по правій стороні від Місяця. Як правило, це лише слабкі зірки і спостерігати за такими явищами слід лише через телескоп, або принаймні у бінокль.

Ситуація є інакшою лише з чотирма зірками. Це Альдебаран в сузір’ї Тельця, Антарес в Скорпіоні, Спік у Діві і Регул у сузір’ї Лева. Це чотири яскраві зірки, які колись назвалися королівськими. Їх назва походить від того, що вони яскраві, отож їх видно з-за Місяця неозброєним оком. Це трапляється не кожен місяць і не з усіма зірками. Місяць рухається у певній частині неба поблизу лінії, що називається небесний екватор (його траєкторія має нахил 5 градусів). Тому його маршрут на тлі зірок може нагадувати хвилі.

Саме тому закриття зірок відбувається певними етапами, у випадку Альдебарана це відбувається раз на кілька років. Цей етап розпочався наприкінці лютого цього року і протягом цього часу можна було бачити фрагментарне закриття зірки.

у ніч з суботи на неділю настане чергове затьмарення. Через кілька хвилин після затемнення бл. 0:30 Місяць підніметься і бл. 1:10 відкриє Альдебаран при темному краю диска Місяця.

Місяць буде мати форму тонкого півмісяця – його темну сторону, таким чином, буде видно неозброєним оком у вигляді так званого попелястого світла. На неосвітлену Сонцем сторону Місяця падатиме світло, відбите від Землі. В результаті цього зірка не «вистрибне з нічого», а покажеться з-за ледве видимої сторони Місяця.

Альдебаран – це зірка, яку видно неозброєним оком. Явище буде відбуватися всього у декількох градусах над східним горизонтом. Тому про всяк випадок можна захопити з собою бінокль. Якщо ж у Вас його нема, Ви повинні дати собі раду і без нього.

У випадку, якщо небо буде захмарене, Ви зможете переглянути дане явище «на живо» на: https://www.youtube.com/watch?v=1tsxKZ5SXU0

Переклад з польської мови Оксани Вергелес, для IA ZIK.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вінницька область: ...
Наступна новина: На Ужгородщині п’яний водій ...

КОМЕНТАРІ