На Вінниччині обговорили питання захисту від африканської чуми свиней (+фото)

На Вінниччині обговорили питання захисту від африканської чуми свиней (+фото)

12.08.15 11:49 0 681
10 серпня, в приміщенні облдержадміністрації під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Андрія Гижка відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій облдержадміністрації.

Участь у засіданні взяли керівники відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації, а також причетних організацій та установ.

Розпочинаючи засідання комісії Андрій Гижко наголосив: «Вінницька область налічує більше 120 тис. свиней. Якщо говорити про свинопоголів'я, то воно, як правило, сконцентроване у великих господарствах. Так, в області 169 великих агроформувань, де налічується приблизно від 500 свиней до 1500 на кожному. Особливістю африканської чуми свиней є те, що вона абсолютно не шкодить людині. Проте суттєво впливає на економічний показник розвитку області. Адже в разі виявлення даної хвороби на певній території знищується все поголів'я свиней. На жаль, такі прикрі випадки вже відбувалися в п'яти областях України. Зважаючи на це, ми повинні зробити все можливе задля недопущення розповсюдження цього захворювання на території області».

За словами першого заступника голови облдержадміністрації, АФС з'явилася два роки назад зі сторони Російської Федерації і має тенденцію до розповсюдження далі, на Захід. Тому певні обмеження та досить непопулярні заходи (у вигляді обмеження утримання свиней в домогосподарствах, що працюють на базі мисливського господарства), що проводитимуться на території Вінницької області дадуть можливість локалізації та недопущення розповсюдження цієї чуми.

В ході засідання начальник Головного управління ветеринарної медицини у Вінницькій області Григорій Сидорук проінформував присутніх про посилення заходів профілактики африканської чуми свиней, що проводиться на Вінниччині.

За його словами, епізодична ситуація щодо АЧС в сусідніх країнах та на території України залишається напруженою і має тенденцію до загострення. Однією із основних причин розповсюдження АЧС в Україні є значне поширення збудника цієї хвороби в дикій фауні (15 випадків із 26-ти).

«Враховуючи сказане, мушу констатувати, що залишається цілком реальна загроза виникнення захворювання на території області. Проте державною службою ветеринарної медицини області проводиться посилена робота по профілактиці АЧС», - наголосив Григорій Сидорук.

Він зазначив, що в період з 09.12.2014р. по 29.01.2015р. в усіх районах області Головним управлінням ветеринарної медицини, за участю спеціалістів державної служби ветеринарної медицини, представників користувачів мисливських угідь, керівників та зооветспеціалістів свиногосподарств районів, проведені семінари-навчання щодо реагування у випадку підозри захворювання на африканську чуму свиней.

Окрім того, за ініціативою Головного управління проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при обласній державній адміністрації щодо посилення здійснених заходів профілактики африканської чуми свиней на території області, а також проведено наради із представниками користувачів мисливських угідь щодо активізації роботи по виявленню і негайному повідомленню державної служби ветмедицини про випадки загибелі диких кабанів.

Як повідомив Григорій Сидорук, Головним управлінням щотижнево контролюється щеплення проти класичної чуми свиней в господарствах усіх форм власності. З початку року, станом на 30.07.2015р. вакциновано 212,354 тис. голів.

Із керівниками та спеціалістами агроформувань області постійно проводиться роз'яснювальна робота щодо дотримання вимог «закритого» режиму свиноферм.

Заслухавши та обговоривши інформацію начальника головного управління ветеринарної медицини у Вінницькій області, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при облдержадміністрації вирішила: забезпечити, у разі виникнення захворювання на африканську чуму свиней, здійснення депопуляції диких кабанів в неблагополучних щодо африканської чуми свиней районах та в районах загрозливої зони у т.ч. на територіях природо-заповідного фонду; заборонити утримувати свині в особистих підсобних господарствах громадян, які працюють в лісо-мисливських організаціях і безпосередньо контактують із дикою фауною та мисливцями які здійснюють полювання на диких кабанів; закриття ліцензій на відстріл диких кабанів здійснювати тільки після облаштування майданчиків для розробки добутих тварин та обов'язкового проведення ветеринарно-санітарної експертизи туш, і відбору біологічного матеріалу для моніторингових досліджень на африканську чуму свиней; забезпечити проведення лабораторного моніторингу щодо африканської чуми свиней в дикій фауні, в першу чергу передбачити відстріл та дослідження ослаблених і підозрілих щодо захворювання диких кабанів.

В ході засідання Андрій Гижко наголосив на тому, що населення області та, зокрема, власники тварин повинні чітко усвідомлювати усю важливість даних заходів: «Усі повинні розуміти, що ситуація з даного питання на Вінниччині контрольована, але ми повинні убезпечитися від поширення африканської чуми свиней. Тож наше завдання - сприяти усім заходам біозахисту приватних господарств громадян та підприємств, діяльність яких пов'язана з утриманням та обігом свиней, а також дотримання інших вищезазначених заходів безпеки».









Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ