На Закарпатті планують відкрити ще один заповідник

На Закарпатті планують відкрити ще один заповідник

12.08.15 09:08 0 823
На Закарпатті планують оголосити об'єктом природно-заповідного фонду місцевого значення ботанічний заказник „Холмовецька гора”.

Він знаходиться на території лісового фонду державного підприємства „Виноградівське лісове господарство” на площі 95,4 га, без вилучення площі від землекористувача, інформує Uzhgorod.in.

Відповідне рішення ще мають схвалити депутати облради.

Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації доручать внести зміни у перелік територій та об'єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного та місцевого значення розташованих на території Закарпатської області.

Довідка:

На площа природно-заповідного фонду в Закарпатті становить 13,9 відсотків до загальної площі області, що відповідає загальноєвропейським вимогам. На території області розташовано 459 об'єктів ПЗФ загальною площею 177,7 тис. га, з них загальнодержавного значення – 34 об'єкти, площею 155,5 тис. га, місцевого значення – 425 об'єктів, площею 22,2 тис. га.

На частку заповідного фонду припадає 13,94 % території області.

У частині розвитку природно-заповідної справи та екомережі вживаються наступні заходи:

— З метою охорони земель та збереження природних ресурсів болотно-лісових комплексів, фрагментів сфагнових боліт (торфовищ) та мочарів з унікальним для регіону рослинним світом, отримано погодження на створення у Тячівському районі ботанічного заказника місцевого значення „Буштинський парк льодовикового періоду” площею 753,05 га, за рахунок лісових земель філії „Тячівське лісове агропромислове господарство” ДП „Закарпатське обласне управління лісогосподарських агропромислових господарств” 289,0 га та нелісових земель Буштинської селищної ради площею 291,0 га і Новобарівської сільської ради площею 173,0 га, без вилучення площі від землекористувачів. Проект рішення „Про оголошення об'єкту природно-заповідного фонду” подано на розгляд чергової сесії обласної ради.

— У рамках реалізації проекту „Збереження Карпатських пралісів” (2014) який впроваджується Українським товариством охорони птахів (ТОП) за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства проводяться заходи з розширення національних природних парків „Зачарований край” та „Синевир” за рахунок старовікових лісів і пралісів. Проведено роботи з обстеження, картування та опис пралісів і старовікових лісів на запланованих під розширення територіях з обґрунтуванням доцільності розширення національних природних парків.

— Рішенням Закарпатської обласної ради від 10.07.2014 року №1039 „Про збільшення площі об'єкта природно-заповідного фонду” збільшено площу ботанічної пам'ятки місцевого значення „Сосна чорна” з 3,0 га до 3,2005 га без зміни існуючих меж об'єкту, що знаходиться в урочищі „Лиса гора” с. Оноковці Ужгородського району, без вилучення площі від землекористувача.

— Відповідно до Програми перспективного розвитку природно-заповідної справи та екологічної мережі в Закарпатській області на 2006-2020 роки, обласною державною адміністрацією погоджено регіональну схему екологічної мережі Закарпатської області. Регіональну схему формування екологічної мережі Закарпатської області затверджено рішенням Закарпатської обласної ради від 10.07.2014 року №1033 „Про затвердження регіональної схеми формування екологічної мережі Закарпатської області”.

— В частині охорони рослинного світу рішенням Закарпатської обласної ради від 17.04.2014 року №1002 затверджено Положення про Перелік видів рослин, що підлягають особливій охороні на території Закарпатської області. На виконання зазначеного рішення обласної ради наказом департаменту від 01.09.2014 року №52 затверджено склад обласної комісії з питань переліку видів рослин, що підлягають особливій охороні на території Закарпатської області. 09.12.2014 року відбулося засідання обласної комісії з питань переліку видів судинних рослин, що підлягають особливій охороні на території Закарпатської області. На засіданні комісії розглянуто та внесено уточнення до переліків видів судинних рослин та оселищ (біотопів), що підлягають особливій охороні на території Закарпатської області.

— Розроблено розпорядження голови Закарпатської обласної державної адміністрації від 20.10.2014 № 312 „Про план організації виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року № 819-р „Про затвердження плану заходів щодо забезпечення сталого розвитку і благоустрою гірських населених пунктів української частини українсько-словацько-німецького природного об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО „Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини”

— Відповідно до клопотання ДП „Ясінянське ЛМГ” рішенням Закарпатської обласної ради від 30.12.2014 №1167 „Про перейменування об'єкта природно-заповідного фонду місцевого значення в області” змінено назву об'єкта природно-заповідного фонду місцевого значення лісового заказника „Радянські Карпати” на „Смерекові Карпати”.

Одними з найбільших здобутків останніх років – це створення Регіонального ландшафтного парку ,,Притисянський”, Національного природного парку “Зачарований край”, регіонального ландшафтного парку ,,Синяк”, лісового заказника місцевого значення ,,Темнатик”, лісового заказника „Тополина”, а також затвердження регіональної схеми формування екологічної мережі Закарпатської області”.

Новини Закарпаття – «Карпатський об'єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі Віктор ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ