Виробництво і використання моноетаноламіну

Виробництво і використання моноетаноламіну

15.08.15 16:27 0 1866

Одним з основних видів сировини, пропонованого компанією є моноетаноламін - безбарвна або жовтувата в'язка рідина з амінів запахом. Отримання відбувається шляхом взаємодії окису етилену з аміаком або водним розчином аміаку. Транспортування моноетаноламіна може здійснюватися будь-яким видом транспорту, як легковим, так і залізничним у спеціальних цистернах, з дотриманням правил безпеки як при перевезенні горючих речовин. Зберігання моноетаноламіна повинно проводитися в сталевих бочках далеко від опалювальних приладів у критих приміщеннях. Також, не допускається його зберігання разом з агресивними або їдкими речовинами, наприклад у присутності азотної кислоти або хлору. Можливість замовити моноетаноламін (МЕА) є на сайті компанії Система Оптимум.

Фізико-хімічні властивості моноетаноламіна

Речовина володіє сильним і характерним запахом, воно добре взаємодіє з водою, але погано розчиняється в бензолі, толуолі і ефірах. Моноетаноламін - сам по собі дуже горючий, проте його водні розчини нічого не такі вогненебезпечні. А ось по впливу на людину моноетаноламін представляє речовина другого класу небезпеки. До всього цього моноетаноламін з'єднання володіють лужними ознаками і властивостями, тому при попаданні на шкіру може утворитися опік. Гасять речовина за допомогою звичайної води, порошкових з'єднань або ж піни. Зазвичай при спалахи згасити вогнище не складає труднощів.

Застосування

Широко застосовується в багатьох галузях:

  • Газова та нафтова промисловості. На підприємствах нафтохімічної та газовидобувної галузі моноетаноламіна використовуються як абсорбентів кислих газів. При цьому абсорбований газ виділяється при нагріванні розчину.
  • У фармацевтичній, лакофарбовій, текстильній промисловості, при виробництві пластмаси для стабілізації емульсій в якості буферного речовини, при виробництві антигістамінних препаратів.
  • Входить до складу деяких засобів в косметичній і побутової хімії як сировину для отримання диспергаторов, емульгаторів, стабілізаторів пен, ПАР, миючих засобів, шампунів та ін.
  • Застосовується для отримання ряду хімічних продуктів, таких як: N-вінілпіролідону, етілендіаміна та інше.
  • Використовується при виробництві гербіцидів у сільськогосподарській галузі.

Гарантійний термін зберігання залежить від сорту моноетаноламіна. Наприклад, моноетаноламін вищого і першого сортів може зберігатися рік з дня виготовлення, а другого і третього сорту - 3 роки з дня виготовлення.

Вміст в розчинах

Високий вміст важкого залишку в розчині аміну не тільки викликає корозію, а й призводить до помилкових результатів при визначенні концентрації моноетаноламіна в розчині; всі ці сполуки мають лужний характер і при звичайному титруванні дають таку ж реакцію, як моноетаноламін. Було показано, що етіленді-амін - кінцевий продукт гідролізу моноетаноламмонійкарбоната - викликає надзвичайно інтенсивну корозію вуглецевих сталей. Швидкість утворення цих продуктів розкладання етаноламіну збільшується при високих температурах і тиску.

Повнота вилучення сірководню з газу крекінгу залежить від концентрації використовуваного для цієї мети моноетаноламіна (МЕА), кількісного відносини МЕА до очищенню газу, температури МЕА і повноти регенерації його розчину. Концентрація моноетаноламіна повинна бути близько 15%; необхідно, щоб зміст сульфідів в регенерованому розчині було мінімальним. Необхідну співвідношення МЕА: очищається газ досягається за допомогою регулятора витрати розчину, що подається в абсорбер. Температура абсорбенту нижче 50 С досягається підбором відповідної поверхні холодильників регенерованого розчину. Температуру низу десор-бера не вище 120 С (при більш високій температурі МЕА частково розкладається) підтримують зміною кількості подаваного гарячого теплоносія.





Джерело: http://www.systopt.com.ua/newsread/items/monoetanolamin.html
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Машинная штукатурка стен

КОМЕНТАРІ