На Вінниччині стартує пілотний проект аграрних розписок,- Мінагрополітики

На Вінниччині стартує пілотний проект аграрних розписок,- Мінагрополітики

18.08.15 09:02 0 587
Пілотний проект аграрних розписок стартує у Вінницькій, Черкаській та Харківській областях. Про це повідомила директор Департаменту правової та законопроектної роботи Мінагрополітики Інна Гребенюк під час експертної зустрічі у Комунікативному центрі Уряду.

«У наших планах поширити пілотний проект на всю Україну. Наше завдання запровадити ефективний механізм використання аграрних розписок як малими фермерами, так і великими товаровиробниками. Старт проекту заплановано на початок вересня. До кінця 2015 року будуть отримані перші результати, а уже в наступному році планується поширити досвід аграрних розписок по всій Україні», - повідомила Інна Гребенюк.

За її словами першою пілотною областю була Полтавщина. Там вже видано 10 аграрних розписок, за якими залучено 40 млн грн. кредитних коштів. Водночас реалізація проекту показала недостатню врегульованість. Зокрема, необхідно вирішити питання щодо нотаріального оформлення видачі аграрних розписок, визначення нотаріусами розміру державного мита, врегулювання дій державної виконавчої служби з примусового виконання, їх оподаткування. У Міністерстві врегульовано більшість цих питань, деякі – на стадії вирішення. «Необхідно створити можливість залучення обігових коштів через аграрні розписки. Оскільки у кредиторів і виробників є недовіра до такого інструменту, слід збалансувати захист інтересів обох сторін», - зауважила Інна Гребенюк.

Голова ГО «Agroreforms.ua» Олег Проценко зазначив, що в регіонах наразі недостатньо фінансування і банки не задовольняють потреби малих і середніх фермерів. Кредити видаються тільки великим компаніям. «Перепоною для розвитку фермерства є лімітований доступ до фінансування. Тому саме інструмент аграрних розписок частково вирішує проблеми фермерів. Люди можуть використовувати інструмент під заставу майбутнього врожаю. При виборі трьох нових регіонів враховувались наповнення кадастру, кліматичні умови, культури, які вирощуються у цих регіонах і побажання самих потенційних кредиторів», - зауважив Олег Проценко.

Дніпропетровська, Львівська, Одеська, Полтавська, Харківська та Чернігівська області прозвітували про ситуацію в регіоні щодо підтримки пілотного проекту аграрних розписок.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині відбудуться ...
Наступна новина: Міліціонери розшукали ...

КОМЕНТАРІ