На Вінниччині відбулася зустріч з представниками ОБСЄ щодо зміцнення безпеки релігійних та інших груп в області (+фото)

На Вінниччині відбулася зустріч з представниками ОБСЄ щодо зміцнення безпеки релігійних та інших груп в області (+фото)

20.08.15 10:25 0 508
18 серпня, в конференц-залі облдержадміністрації відбулася зустріч заступника голови – директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігоря Івасюка з представниками ОБСЄ щодо зміцнення безпеки релігійних та інших груп в області.

Участь у зустрічі взяли директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш, начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький, старший радник з питань свободи релігії або переконань ОБСЄ/БДІПЛ Велика Британія Кішан Маноча та асистент програмного офіцера ОБСЄ/БДІПЛ Міколай Вжечонковскі.

Розпочинаючи зустріч Ігор Івасюк зазначив, що нещодавно на Вінниччині відбувся семінар з питань свободи релігії або переконань, а також злочинів на ґрунті ненависті.

Нагадаємо, що Вінницька область визначена, як пілотна в роботі по запровадженню міжнародного досвіду з питань, пов'язаних із свободою релігії або переконань, а також злочинами на ґрунті ненависті. В проекті також беруть участь Одеська область, Харків та Миколаїв.

За словами Ігоря Івасюка, Вінниччина вирізняється повною міжконфесійною злагодою між всіма релігійними організаціями та конфесіями. Рада церков та релігійних організацій при голові ОДА, що функціонує на Вінниччині дає можливість постійній дискусії та вирішення будь-яких питань. Окрім того, по 12 районах та містах області теж почали працювати такі дорадчі органи при місцевих адміністраціях. Також при обласній адміністрації працює Рада національно-культурних товариств, вона представлена поляками, білорусами, росіянами і ін. (в цілому складає 12 національностей).

« в області відбудеться знакова подія – відкриття Центру національно-культурних товариств, ідея створення якого зародилася ще 15 років тому. Проте, варто відмітити, що не дивлячись на економічні проблеми та негаразди,вдалося виділити кошти з обласного бюджету для створення такого центру. Також відбудеться підписання договору про передачу даного приміщення», - відмітив заступник голови – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації.

Ігор Івасюк проінформував про ще один напрямок діяльності з релігійними організаціями та, відповідно, пов'язаний з управлінням у справах національностей та релігій облдержадміністрації. А саме - повернення релігійним громадам культових споруд. Адже в радянську добу всі вони були націоналізовані та з того часу належали державі. Протягом тільки останніх півроку повернуто 30 храмів. Найбільше повернуто православних та католицьких храмів».

В свою чергу Кішан Маноча зауважив: «Ми вже втретє відвідуємо Вінниччину та дуже раді продовжувати співпрацю з областю з питань релігійної безпеки. Культурний діалог, що створений тут, дуже надихає. Ми з нетерпінням чекаємо на подальші обговорення, адже не сумніваємося, що будемо розбудовувати нашу діяльність у цьому напрямку. Внесок кожного, хто задіяний у проекті буде важливим та цінним».

За словами Андрія Юраша, завдяки спільній діяльності в напрямку зміцнення безпеки релігійних та інших груп на Вінниччині досягнуто найвищих результатів в Україні, спрямованих на порозуміння між релігійними та національними громадами.

«Це той досвід ще не імплементований у всіх регіонах держави. Тому ми будемо рекомендувати та переносити на всі інші області. Наразі підготовлені документи на рівні Адміністрації Президента та на рівні Уряду, в яких буде розроблена типова структура обласних державних адміністрацій. Ми пропонуємо внести пункт відновлення діяльності окремих структур, які будуть забезпечувати цей напрям державної політики у релігійних та національних питаннях. Приклад Вінницької області щодо збереження самостійного управління у справах національностей та релігій і є тією моделлю, що буде максимально розрекламована та запропонована, як універсальна для усіх інших обласних адміністрацій. Тож, присутні у Вінницькій області представники ОБСЄ - це вже інтегративна частина зусиль, які докладає наша держава , аби максимально гармоніювати стосунки на всіх інших рівнях. Ми відкриті та готові до наступних проектів як на регіональному рівні, так і національному», - наголосив Андрій Юраш.

В ході спілкування, Ігор Івасюк навів приклад вагомих здобутків у напрямку терпимості, толерантності та відсутності ксенофобії на Вінниччині.

Так, він нагадав, що після початку агресії на території окупованих областей нашої країни, до Вінницької області переїхав Донецький національний університет, який сам обирав місце для продовження своєї роботи. До міста Вінниці переїхало близько тисячі викладачів та більше п'яти тисячі студентів. Окрім того, майже 13 тисяч біженців переїхали з Донецької та Луганської областей, а також з АР Крим.

«На моє переконання, усім цим людям вінничани максимально надали можливість відчувати себе, як вдома та створюють всі умови для їх соціалізації та комфортного проживання на території області. Вони не відчувають ні мовного, ні релігійного дискомфорту. Прикладом є те, що Донецький університет в цьому новому навчальному році здійснив набір на перший курс. Прийнято більше тисячі студентів як зі Сходу України, так і з Вінницької та ближніх областей, таких як: Хмельницька, Житомирська та Черкаська», - зазначив заступник голови – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації.















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині в автопригоді ...
Наступна новина: ЖКП "Галицьке" ремонтує ...

КОМЕНТАРІ