Напрацювання Вінниччини щодо міжконфесійних та міжнаціональних відносин запроваджуватимуть по всій Україні (+фото)

Напрацювання Вінниччини щодо міжконфесійних та міжнаціональних відносин запроваджуватимуть по всій Україні (+фото)

20.08.15 08:05 0 598
На Вінниччині, представники релігійних організацій та громадянського суспільства, державні службовці різних рівнів, в компетенції яких знаходяться питання релігії та взаємодії з релігійними та іншими громадами Вінниччини знову мали нагоду підвищити свою кваліфікацію у питаннях свободи релігії та національно-культурних відносин. Так, 18 серпня, Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ спільно з управлінням у справах релігій та національностей облдержадміністрації організували у Вінниці засідання «круглого столу» на тему «Роль діалогу в підвищені безпеки релігійних громад та інших груп».

Вітаючи учасників зібрання, який організований в рамках проекту БДІПЛ «Зміцнення безпеки релігійних громад та інших груп в Україні» начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький наголосив, що досвід, який передають представники місії ОБСЄ надзвичайно корисний для області.

«Ми все більше переконуємося, аби забезпечити безпеку на релігійному і національному ґрунті між всіма представниками, в тому числі органами державної влади, має відбуватися постійний діалог. На Вінниччині ефективним прикладом подібної співпраці є Рада церков та релігійних організацій та Рада національно-культурних товариств при голові ОДА. Їх засідання стали місцем міжконфесійного та міжнаціонального діалогу, в ході ми вирішуємо багато проблем, тим самим можемо попередити конфліктні ситуації, забезпечуючи мир і спокій в національно-культурному середовищі» - зазначив Ігор Салецький.

Участь у «круглому столі» взяв і директор департаменту у справах релігій та національностей міністерства культури України Андрій Юраш. За його словами, нині на Вінниччині найкращий в Україні рівень порозуміння між різними релігійними та національними громадами.

«Власне, це досвід, який не є імплементованим ще на рівні всіх українських регіонів, і ми будемо рекомендувати перенести його на всі інші області. Зараз готуються документи і на рівні Адміністрації Президента, і на рівні Уряду, щодо типової структури обласних держадміністрацій і ми пропонуємо внести пункт про відновлення діяльності окремих структур, які будуть забезпечувати цей напрям державної політики — релігійні питання і національні питання. Те, що у Вінницькій області збережений повністю самостійний підрозділ ОДА — управління у справах національностей та релігій — це та модель, яка буде максимально запропонована як універсальна для всіх інших обласних адміністрацій»— зауважив Андрій Юраш.

Більше того, за словами Андрія Юраша, за приклад іншим областям України ставитимуть також діяльність на Вінниччині Рад церков та релігійних організацій і національно-культурних товариств при голові ОДА.

В ході засідання «круглого столу» старший радник з питань свободи релігії або переконань Бюро демократичних інститутів та прав людини Кішан Маноча розповів, що проект ОБСЄ щодо релігійної та міжнаціональної безпеки в Україні поширюється на дві області: Вінницьку та Одеську.

«Культурний діалог, який налагоджений на Вінниччині, дуже нас надихає. Ми раді, що приїхало багато спеціалістів, щоб сприяти розвитку довгострокового діалогу. Дійсно, діалог відіграє дуже важливу роль у суспільстві, між окремим особами і групами. Це суттєво важливо для мирного співіснування. Це дуже дієвий інструмент для вирішення труднощів та проблем. Діалог особливо важливий тепер, коли ваша країна переживає важкі часи, коли мир і стабільність зараз найголовніше завдання» - зауважив Кішан Маноча.

В ході зібрання міжнародні та національні експерти з питань свободи релігії ділилися з учасникам заходу найкращою практикою ведення діалогу за міжнародними стандартами .

















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Комфортні умови у ...

КОМЕНТАРІ