казом Президента збільшено площу парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Антонінський парк”

казом Президента збільшено площу парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Антонінський парк”

20.08.15 08:23 0 634
Цей парк було закладено ще на початку XIX ст. на береговому схилі р. Случ тодішнім господарем садиби Ігнацієм Мальчевським на берегах річки Ікопоть. Його площа складає 14,4 га.

Побудову парку було здійснено в ландшафтному стилі. Біля палацу – чітко виражений регулярний стиль. Нині територією парку проходить сім основних алей: ялини європейської, туї західної, липи серцелистої, горобини звичайної, клена гостролистого, берези пухнастої та верби білої форми плакучої. 'они обсаджені пухироплідником калинолистим, сніжноягідником білим, вишнею магалебською. У парку росте 48 видів, форм, гібридів дерев і кущів. Особливу увагу привертають модрина польська, сосна чорна, ялина колюча, бархат амурський, бук лісовий форми пурпурнолистої, вільха чорна, горіхи айлантолистий та маньчжурський.

У воєнний та післявоєнний час тут загинуло багато рідкісних віковічних дерев, зокрема найстаріше в Україні тюльпанне дерево.

Палац Потоцьких, що розташований на його території і який, на жаль, не зберігся, був неповторної архітектури та краси. Збереглися лише манеж, будинок управителя та ряд будівель, в яких жили робітники маєтку. Добре збереглися в’їзні брами до замку, парку, а також альтанка, частина огорожі.

У 1990 р. було розроблено проект реконструкції цього парку, і з того часу почали відновлювати територію навколо парку та проводити догляд за зеленими насадженнями.

Указом Президента від 17 серпня 2015 року №477, було змінено межі парку-пам’ятки. До території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Антонінський парк” приєднано 4,55 гектара земель за рахунок земель комунальної власності Антонінської селищної ради Красилівського району Хмельницької області.

Крім цього, Кабінету Міністрів України доручено забезпечити у тримісячний строк передачу в установленому порядку оголошених цим Указом заказника, пам’яток природи під охорону землевласникам (землекористувачам), у віданні яких перебувають відповідні території, а також переоформлення охоронного зобов’язання щодо парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Антонінський парк” у зв’язку зі зміною його меж.

: .
ֲ
3 (: 0)

в