Над данським півостровом Юлланд цієї ночі спостерігали падіння метеорита

Над данським півостровом Юлланд цієї ночі спостерігали падіння метеорита

20.08.15 08:02 0 589
Палаюча куля над данським півостровом Юлланд могла бути з Марсу або Місяця.

Foto: Jesper Grønne © www.hvadihimlen.dk

За повідомленням данської агенції Danish Broadcasting Corporation, камерам вдалося сфотографувати палаючу вогняну кулю, що рухалася своїм шляхом в атмосфері. У вівторок у вечері її можна було спостерігати у нічному небі між данськими містами Раннерсом і Віборгом. Шість різних камер, які призначені для спостереження за нічних небом, зафіксували момент, коли палаючий метеорит впав на землю. Вогняна куля рухалася зі швидкістю 18 км/сек. на відстані 30 км від землі. Експерти з Копенгагенського університету вважають, що вогняна куля, ймовірніше, згоріла ще у повітрі. Тим не менше експерти не виключають, що вона впала і що є шанс знайти залишки метеорита. Востаннє це сталося у Данії у 2009 році у місті Марібо.

Палаюча куля, яку вночі можна було побачити в небі над Данією, могла прилетіти прямо з Марса чи Місяця, говорить Хеннінг Хаєк, викладач Копенгагенського університету та відповідальний за данську колекцію метеоритів у Державному природничому музеї.

«Це маленький шматочок космічного тіла у Сонячній системі, як правило, частинка астероїда. Це також може бути шматочок Марса чи Місяця», говорить Хеннінг Хаєк.

«Спершу вогняну кулю можна було побачити на висоті 90 кілометрів, де вона прорізала атмосферу зі швидкістю близько 30 км/сек. Тоді вона спустилася на відстань 32 км від землі і сповільнилася до 14 км за секунду», каже Хеннінг Хаєк.

«Вона була незвично велика. Більшість з нас бачили падаючі зірки, але це було більш вражаюче. Явище було настільки сильне, що навіть люди, які стояли спиною до нього могли бачили його відблиски», – говорить Хеннінг Хаєк.

Щороку данці можуть спостерігати за метеоритами, що проносяться над Данією, але досі це незвично і захоплююче.

Уламки метеоритів вдається знайти приблизно раз на сто років: у 1800-му, 1900-му і 2009-му.

Переклад з данської Оксани Вергелес, для ІА ZІК

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцький кликун знову на ...
Наступна новина: Напрацювання Вінниччини ...

КОМЕНТАРІ