У Львівській області рятувальники взяли участь у нараді щодо критичної ситуації через масове спалювання сухостою

У Львівській області рятувальники взяли участь у нараді щодо критичної ситуації через масове спалювання сухостою

23.08.15 11:07 0 642
21 серпня заступник начальника управління державного нагляду та контролю – начальник відділу пожежної безпеки Головного управління ДСНС України у Львівській області Орест Галонько взяв участь у нараді з питань запобігання виникненню пожеж в екосистемах. Засідання відбулося у приміщенні Львівської міської ради за участі начальника управління з питань надзвичайних ситуацій й цивільного захисту населення Віктора Іваніцького та представників ЗМІ.

На Львівщині упродовж року зафіксовано велику кількість пожеж, пов’язаних із самовільним спалюванням рослинності та її залишків, а також пожеж на торфовищах. Загалом, впродовж 2015 року станом на 18 серпня у місті Львові було нараховано 170 випадків пожеж, пов’язаних з горінням на торфовищах та спалюванням рослинності.

Така ситуація з пожежами в екосистемі у Львівській області та у Львові є надзвичайно критичною. Лише упродовж 20 серпня на Львівщині виникло 32 пожежі в екосистемах. Внаслідок цих пожеж наноситься непоправима шкода як довкіллю, так і державі. До прикладу, одна тонна спалюваної рослинності викидає в атмосферу 9 кг шкідливих речовин, і це якщо рахувати лише листя.

Якщо проаналізувати причини виникнення пожеж, то 90 відсотків — це людський фактор. Але люди не усвідомлюють, що таким «господарюванням» наражають своє життя на небезпеку і наносять непоправну шкоду навколишньому середовищу. Якщо взяти по Львівській області, то вже цього року загинуло п’ять людей, четверо отримало травми під час спалювання сухої трави.

«Альтернатива спалюванню одна – сільськогосподарські підприємства мають переорювати поля після збору врожаю», - додав Орест Галонько, начальник відділу пожежної безпеки Головного управління ДСНС України у Львівській області. – «Ми постійно проводимо рейди та роз’яснювальну роботу, вже проведено 133 рейди спільно з правоохоронцями та іншими органами».

Рятувальник та представник влади нагадали журналістам, аби вони висвітлили у своїх ефірах інформацію про те, що спалювання рослинних залишків є прямим порушенням законодавства, а саме: ст. 50 Конституції України, ст. 9, 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», п. 3.6.14., 3.7.4. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, п. 3.6., 6.4.2. Правил утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України, Закону України «Про благоустрій в населених пунктах».

На завершення наради усім присутнім нагадали, що у випадку виникнення пожежі слід негайно телефонувати до Служби порятунку за єдиним номером «101», а якщо ви стали свідком спалювання листя або трави, то слід повідомити правоохоронців за номером «102».
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ