Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку,будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко ознайомився з роботою ОСББ

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку,будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко ознайомився з роботою ОСББ

23.08.15 11:10 0 652
З робочим візитом на Волині перебуває Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко. У рамках поїздки він разом з головою облдержадміністрації Володимиром Гунчиком та міським головою Миколою Романюком відвідали об'єднання співвласників багатоквартирних будинків “Відродження”.

Голова правління Асоціації ОСББ “Лучани”, член виконавчого комітету міської ради Юлія Сабатюк привітала гостей та зауважила, що цей будинок є колишнім гуртожитком. Люди вирішили відмовитися від послуг ЖКП і самостійно опікуватися станом житла. Саботюк зауважила, що завдяки встановленню індивідуального теплового пункту, їм вдалося досягнути значної економії коштів. За її словами, вартість опалення одного квадратного метра житла виходить майже удвічі дешевше, ніж в інших будинках без ІТП. Ці гроші спрямовують на ремонтні роботи. Так, уже утеплено фасад, відремонтовано дах. “У нас 3,8 грн був найбільший тариф на опалення, а середній — 2,77 грн при 9,6 по місту. Зекономлені кошти можемо спрямовувати на інші цілі”, - зазначила вона.

У свою чергу, Микола Романюк зауважив, що міська влада надає підтримку у діяльності ОСББ. За його словами, затверджена програма відшкодування відсотків за кредитами, які беруть об'єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Міський голова наголосив, що значну увагу у Луцьку приділяють впровадженню енергозберігаючих заходів. “Ми реалізуємо програму встановлення теплових лічильників у будинках, стимулюємо громадян їх встановлювати. Є Програма, відповідно до якої встановлення такого лічильника відбувається у співфінансуванні з міською радою. Згідно з нею, мешканці ОСББ платитимуть — 30% від суми, а мешканці інших багатоквартирних будинків — 40 %. Все інше фінансуватиме міська рада”, - зазначив він.

Також Микола Романюк поінформував Геннадія Зубка, що Луцьк співпрацює з Європейським банком реконструкції і розвитку щодо реалізації проекту модернізації системи централізованого теплопостачання міста. “Ми залучаємо 10 мільйонів євро кредиту і 4 мільйони євро грантових коштів. У рамках проекту модернізуємо всі котельні, ліквідуємо підвальні котельні, встановимо ІТП у будинках. Буде замінено більше кілометра мереж. Зараз це актуально, адже вони зношуються і дають втрату теплоносія”, - додав міський голова.

Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко наголосив, що на рівні держави підтримується впровадження енергозберігаючих заходів. За його словами, реалізується ряд програм щодо компенсації витрат на ці цілі для населення. “Нам важко закласти кошти до бюджету, аби компенсувати й відсотки за кредитами. Ми не знаємо, яку їх кількість видадуть. Можливо в майбутньому частину відсотків ми компенсуватимемо, а частину - міська влада”, - додав він.

Наголосив Геннадій Зубко на важливості активізації роботи держави і місцевої влади щодо модернізації мереж та комунальних підприємств. “Нині ми залучаємо європейські кошти на ремонт мереж. Зношені мережі впливають на вартість теплоносія і з часом їх треба замінювати”, - додав він.

Важливим моментом при зростанні тарифів він назвав питання оформлення субсидій. “Ми максимально спростили заяву, декларацію, скасували вимогу щодо наявності земельних ділянок, автомобілів тощо. На жаль, тарифи не будуть зменшуватися, бо Росія не знизить вартості газу. Тому треба впроваджувати енергозберігаючі заходи. Це лише один шлях до зменшення споживання”, - зазначив Зубко.

Він переконаний, що децентралізація дасть можливість органам місцевого самоврядування отримати більший ресурс на впровадження енергозберігаючих заходів. За його словами, керівництво країни у майбутньому хоче, аби 65% податків залишалося на місцях

Також Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик та міський голова Микола Романюк взяли участь у семінарі з питань державної підтримки енергозберігаючих заходів у житлових будинках. Під час нього відбулося підписання Меморандуму про партнерство між Держенергоефективності, Волинською облдержадміністрацією та Луцькою міською радою.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Что представляют собой ...

КОМЕНТАРІ