рятувальники взяли участь у спільному засіданні обласної комісії з питань ТЕБ та НС та Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській облдержадміністрації

рятувальники взяли участь у спільному засіданні обласної комісії з питань ТЕБ та НС та Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській облдержадміністрації

23.08.15 13:43 0 587
20 серпня під головуванням першого заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Леоніда Сахневича відбулося спільне засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській облдержадміністрації.

На порядок денний були винесені два питання – про стан виконання Комплексного плану заходів обласних управлінь, організацій і підприємств, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо захисту лісів, торфовищ і сільгоспугідь від пожеж у весняно-літній період 2015 року та про ситуацію щодо Африканської чуми свиней в області.

З доповіддю по першому питанню виступив начальник Управління ДСНС України у Чернігівській області полковник служби цивільного захисту Юрій Бреус. Він зазначив: «Цього року в екосистемах регіону зареєстровано 632 пожежі, що більше по кількості та загальній площі у 3 та 5 разів, відповідно, ніж торік. З них 90% - це загоряння сухої рослинності на відкритій місцевості. У житловому секторі внаслідок спалювання сухої рослинності та сміття виникло 310 пожеж під час яких загинуло 6 осіб».

«Деякі лісокористувачі та власники земельних ділянок неналежним чином контролюють на своїх територіях стан дотримання протипожежних вимог, бо вважають, що цим повинні займатися виключно підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Однак, згідно чинного законодавства, це входить у обов'язки саме землевласників. Крім того, необхідно покращувати рівень оснащення сільських і лісових пожежних команд», - наголосив Юрій Бреус.

Також, начальник обласного Управління ДСНС озвучив ситуацію з пожежами на торфовищах. При цьому він підкреслив, що через нестачу води у меліоративних каналах, горіння торфу часто набуває значних розмірів, а його гасіння значно ускладнюється. Для ліквідації таких пожеж рятувальникам доводиться витрачати чимало часу та матеріальних ресурсів.

На закінчення свого виступу, Юрій Бреус запропонував внести у рішення засідання комісії ряд заходів щодо посилення пожежно-профілактичної роботи та організації пожежогасіння у екосистемах.

Далі з доповідями по першому питанню виступило керівництво Деснянського басейнового управління водних ресурсів, обласного управління лісового та мисливського господарства, Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації та Козелецької райдержадміністрації.

Після докладного обговорення ситуації з пожежами у екосистемах, перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Леонід Сахневич звернув увагу присутніх на безумовне виконання плану заходів щодо захисту лісів, торфовищ і сільгоспугідь від пожеж та комісія прийняла рішення, в якому детально прописано заходи з посилення контролю за дотриманням правил пожежної безпеки, передбачено активізацію роз’яснювальної роботи серед населення та поліпшення оснащення засобами пожежогасіння і технікою відповідних протипожежних формувань.

Під час розгляду другого питання стосовно недопущення розповсюдження та ліквідації наслідків захворювання Африканської чуми свиней, з доповіддю виступило керівництво Головного управління ветеринарної медицини, управлінь МВС, лісового та мисливського господарства, Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації, а також голови Ріпкинської та Менської райдержадміністрацій. З цим було зазначено, що на Чернігівщині та у сусідніх областях продовжують виявляти випадки захворювання свиней на африканську чуму. Біда торкнулася не лише великих виробників, а й приватного сектору, де утримується понад 50% свинопоголів’я. Щоб вчасно локалізувати і знищити інфекцію, потрібно активізувати роз’яснювальну роботу серед населення та продовжувати карантинні заходи. Крім того, в області проводяться дії з депопуляції диких кабанів, які також є рознощиками захворювання.

У цілому ж ситуацію з африканською чумою свиней в області визначено як контрольовану. Заходи, спрямовані на боротьбу з інфекцією, протокольним рішенням комісії було продовжено.

Управління ДСНС у Чернігівській області.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцьк: під час святкових ...
Наступна новина: Вінницька область: ...

КОМЕНТАРІ