Традиційне ремесло по-новому: Майстриня з Рівного робить туфлі витворами мистецтва

Традиційне ремесло по-новому: Майстриня з Рівного робить туфлі витворами мистецтва

23.08.15 11:52 0 680
У спритних руках вишивальниці з Рівного Анни Марчук одяг, взуття, сумочки перетворюються на справжні витвори мистецтва. Майстриня може вишити все – від рушників до туфель і сумочок. Займатися традиційною для українського жіноцтва справою – вишиванням – майстриня почала декілька років тому, і зараз у її здобутку вже кілька десятків оригінальних вишиванок, а поціновувачки авторського одягу та взуття живуть у багатьох країнах світу. Анна Марчук. Фото: facebook.com/AnnaMarchuk7778

Анна розповідає, що вишивати почала ще давно, але, приміром, оздобленням туфель вишивкою займається лише два роки. «Коли після народження другого сина я перебувала в декреті, вишила пасхальний рушничок, потім – картини, портрети на подарунок. А коли побачила у подруги вишиту бісером сорочку, захотіла зробити таку ж. Згодом дуже захопилася цим і почала вишивати сорочки для себе, чоловіка, дітей, мами.

Щодо взуття, то для кожної жінки туфлі і сумочка – це найважливіше у гардеробі. Але ті готові вироби, які бачила, мені не подобалися. Тому я пішла до майстерні у Рівному і разом з мисткинею ми вирішили спробувати створити таке взуття. Вийшло дуже гарно. Відтоді вже два роки, як ми тим займаємося».

Анна Марчук зазначає, що любов до вишивання передалася їй від бабусі по маминій лінії, яка з 42 років була паралізованою. Та попри хворобу, вона вишивала протягом 44 років лівою рукою, а готові вироби роздавала як подарунки.

У колекції майстрині – понад десяток вишиванок. Вона вишиває також для всієї своєї родини. Жартує, що весь вишитий одяг сім’я зберігає в окремій шафі і пильнує, як скарб. Щоб вишити сорочку, Анні потрібно місяць-півтора. Результати роботи дивують оригінальністю та неповторністю.

«Я часто відтворюю традиційні орнаменти, оскільки маю багату колекцію старовинних схем для вишивання. Але при сучасному крої вбрання виглядає досить стильно. Це набагато цікавіше – поєднувати сучасний крій і старовинну вишивку. Водночас ніколи не користуюся готовою схемою. Я можу взяти чотири-п’ять схем, поєднати їх, додати щось своє. Дуже важливо правильно підібрати колір. Багато людей потім просять у мене схеми для вишивок», – розповідає Анна.

Талановита рівненська вишивальниця поки що немає власного магазину, тож клієнти знаходять її через Інтернет. Її вироби продаються у Києві і віднедавна є у львівському магазині одягу від українських дизайнерів.

Вишиваючи нову сорочку, сумочку чи туфлі, вона старається не повторювати візерунки та кольори, щоб виріб був автентичним. Тож і слава про майстриню розійшлася по багатьох країнах: Анна Марчук відправляє замовлення до Канади, США, Швейцарії, Польщі, Чехії, Росії, знайомлячи світ з українською культурою.

Підготувала Ольга Іващук,

IA ZIK

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Житомирська міліція ...

КОМЕНТАРІ