У дев’ятку моральних авторитетів України увійшли три львів’янина

У дев’ятку моральних авторитетів України увійшли три львів’янина

23.08.15 11:24 0 534
Напередодні Дня незалежності з'явився Список моральних авторитетів країни – людей, чиї вчинки і слова викликають безумовну повагу та підтримку співвітчизників. У дев'ятці авторитетів – троє львів'ян. Блаженніший Любомир (Гузар). Фото: Роман Балук/ZIK

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив головний редактор журналу «Новое время», де уклали цей список, Віталій Сич.

Він зазначив, що редакція не хотіла проводити масштабне опитування, яке передбачувано видало б якусь кількість розкручених персонажів: «Для визначення списку тих, на кого рівняються, ми вирішили звернутися до письменників, художників, лідерів думок, правозахисників, політиків нової хвилі – загалом 50 осіб».

За словами Віталія Сича, багато з тих, хто опинився в першій десятці моральних авторитетів нації, заплатив свободою за свої переконання.

«У боротьбі за правду і права людини психіатр Семен Глузман свого часу пішов проти КДБ і всієї радянської психіатрії. Він першим довів, що приписаний дисиденту генералу Григоренку психічний розлад був політичною розправою, а не медичним діагнозом, за що в 1972 році був звинувачений в антирадянській пропаганді і отримав сім років в’язниці і три роки заслання. За свою правозахисну діяльність Мустафа Джемілєв був засуджений в СРСР сім разів, відбувши в цілому 15 років у таборах. Мирослав Маринович, який зайняв третє місце у цьому списку, за антирадянську пропаганду був арештований в 1977 і отримав сім років таборів і п’ять років заслання. Письменниця і поетеса Ліна Костенко уникла тюремних термінів, але довгий час була в немилості за часів СРСР. Вже у часи незалежної України вона публічно відмовилася від звання Героя України, додавши, мовляв, «політичної біжутерії не ношу», – розповів В. Сич.

Він наголосив, що складно засумніватися в порядності і твердості переконань цих людей і опублікував першу дев’ятку моральних авторитетів України:

1. Любомир Гузар.

2. Ліна Костенко.

3. Мирослав Маринович.

4. Борис Гудзяк.

5. Солдати і волонтери.

6. Семен Глузман.

7. Мустафа Джемілєв.

8. Рідні.

9. В’ячеслав Брюховецький.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Буковина: 24.07 – акція ...
Наступна новина: На Вінниччині обговорили ...

КОМЕНТАРІ