В Закарпатській області незабаром у колодязях та каптажах знову з’явиться вода

В Закарпатській області незабаром у колодязях та каптажах знову з’явиться вода

23.08.15 15:29 0 739
Останній тиждень на території Закарпатської області зберігається жарка, на низинних районах області – спекотна погода. Проте, вже протягом останніх двох днів у басейні Верхньої Тиси та Ужа зафіксовано місцями невеликі короткочасні дощі, грози. Хоча на річках області утримаються низькі, меженні рівні води. Найбільш мала водність відмічається в басейні р. Уж, де опадів протягом червня – середини серпня випало всього 40-50% від норми. На річках басейна р. Уж станом на 20 серпня рівні води лише на декілька сантиметрів вищі за найменші за багаторічний період спостережень.

Протягом півріччя 2015 року на Закарпатті спостерігався значний дефіцит опадів: в низинній частині та в басейні р. Уж – 59-72% норми; на решті території - 70-97% норми; виключення басейн Верхньої Тиси – 110 % норми. Малосніжна зима, мала зволоженість весною, перший літній місяць червень (опади 45-90% норми) призвели до формування на річках області протягом липня – серпня маловодного періоду. Посушливий період сприяв подальшому зниженню водності на річках.

У зв'язку з аномально високими середньодобовими температурами повітря по Закарпатській області на виконання доручення Держводагентства України №3245/9/11-14 від 03.07.2014 р лабораторією моніторингу вод та ґрунтів проводиться посилений контроль за якістю води в пунктах централізованих питних водозаборів, які входять до «Програми державного моніторингу довкілля у частині контролю якості поверхневих вод за радіологічними та гідрохімічними показниками по Закарпатській області» на р. Уж, м. Ужгород; р. Латориця, м.Чоп; р. Тиса, м. Тячів.

За показниками загально-санітарного аналізу якість води в питних водозаборах відповідає нормативним вимогам та не перевищує фонові показники для відповідного періоду водності. Вміст важких металів не перевищував гранично-допустимі концентрації.

З метою попередження замору риби в міжгосподарських меліоративних каналах в меженний період, лабораторією БУВР Тиси також проводиться посилений контроль якості води в меліоративних каналах на вміст розчиненого кисню.

Вміст розчиненого кисню в меліоративних каналах області складає від 4,1 мгО2/дм3 до 7,3 мгО2/дм3, що відповідає існуючим нормативним вимогам.

Завдяки проведенню оперативних водогосподарських заходів міжрайонними управліннями водного господарства вдалося забезпечити підтримку оптимальних рівнів води за допомогою шлюзів-регуляторів, не допущено погіршення якості води за кисневим режимом, замору водних живих організмів у меліоративних каналах не виявлено.

В цілому, протягом червня-серпня поточного року якість поверхневих вод річок області відповідала санітарним правилам і нормам охорони поверхневих вод від забруднення і знаходиться на рівні фонових значень для даного періоду року та мінімальної водності.

Спеціалістами лабораторії моніторингу вод та ґрунтів БУВР Тиси надалі ведеться посилений контроль якості поверхневих вод річок та меліоративних каналів на території області. Про результати досліджень додатково повідомлятимемо громадськість на сайті БУВР Тиси.

Для покращення водного режиму в посушливий період підрозділами БУВР Тиси – міжрайонними управліннями водного господарства проведено водогосподарські заходи: розчистка каналів, очищення їх від рослинності, підтримка експлуатаційних рівнів води в каналах за допомогою шлюзів, подача насосними станціями води на зрошення, перерозподіл стоку для обводнення акумулювання води у водосховищах для потреб риборозведення та обводнення, відновлення джерел

Станом на 20 серпня 2015 року на меліорованих землях Закарпатської області спостерігались критично низькі рівні ґрунтових вод. Здебільшого рівень залягання ґрунтових вод знаходиться нижче 3-4 метрів. На меліоративній системі Чорний Мочар (Мукачівський та Берегівський райони) рівень залягання ґрунтових вод знаходиться на 3,2 – 3,4 метри, що є нижче на 0,7 метри в порівнянні з минулим роком.

На ділянці гончарного дренажу Іршавського району рівень залягання ґрунтових вод на рівні 3,5–3,6 метри, що нижче на 1,0–1,2 метри в порівнянні з минулим роком. На Сальвінській та Батарській меліоративних системах (Виноградівський район) рівень ґрунтових вод знаходиться нижче 4 метри і є нижче на 1,5 метри в порівнянні з минулим роком.

Найбільш критичні рівні залягання ґрунтових вод на Берегівській осушній системі (Ужгородський та Берегівський райони) в районі сіл Бакта та Чома рівень залягання ґрунтових вод в джерелах водопостачання (шахтних та трубчатих колодязях) знизився до 6-8 метрів, а в районі села Бене Берегівського району – 12 метрів. В нижній частині Ужгородського району, в селах Саловка та Червоне рівні ґрунтових вод знаходиться на 2,7 3,0 метри. Внутрігосподарські меліоративні канали практично сухі. На території області вологозапаси в кореневмісному шарі ґрунту критично низькі, в межах 40-45 % від повної вологості при. норма 60-65 відсотків, що призводить до часткового висихання та втрат сільськогосподарських культур.

Рівень ґрунтових вод понизився до мінімально-критичних значень, через відсутність достатньої кількості опадів та меженного рівня води в річках області. Через низькі рівні ґрунтових вод в окремих населених пунктах погіршилася ситуація з забезпеченням водою населення, рівень води в джерелах водопостачання (свердловинах, колодязях, каптажах) зменшився. Проте є надія, що за рахунок опадів, рівень ґрунтових вод трохи зросте, а найближчим час в колодязях та каптажах знову з'явиться вода. На водність річок – ці опади не вплинуть, водотоки області й надалі залишатимуться маловодними.

Тому, в котре звертаємось до населення краю, суб'єктів господарювання області, які надають послуги з водопостачання та водовідведення, всіх суб'єктів господарювання економно та раціонально використовувати водні ресурси краю, не допускати втрат води, максимально обмежити використання водних ресурсів не за призначенням, не скидати неочищених стічних вод у поверхневі водні об'єкти та рельєф місцевості. Не дотримання елементарних норм водокористування може призвести до вкрай небажаних екологічних наслідків.

Басейнове управління водних ресурсів р.Тиса

Про це повідомили у Закарпатській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Закарпаття: на Хустщині ...
Наступна новина: Попередження про пожежну ...

КОМЕНТАРІ