Луцьк: “Ми повинні знати людей,завдяки яким наше місто прославилося”,- міський голова Микола Романюк

Луцьк: “Ми повинні знати людей,завдяки яким наше місто прославилося”,- міський голова Микола Романюк

24.08.15 13:02 0 672
У сквері “Зоряний” управління туризму та промоції міста міської ради презентувало патріотично-виховний проект «Імена Луцька», новий промоційний відеоролик та скульптуру «Луцький кликун», які приурочили 930-річчю Луцька. У презентації взяли участь міський голова Микола Романюк, його перший заступник Тарас Яковлев, начальник управління туризму та промоції міста міської ради Наталія Бунда, автори буклетів про відомих лучан ­ краєзнавці Петро Троневич, Наталія Пушкар, Володимир Шабаровський.

Микола Романюк у вітальному слові сказав: “Дякую ініціаторам проекту, спеціалістам управління туризму та промоції міста та його начальнику Наталії Бунді. Я переконаний, що цей буклет дуже потрібний, щоб глибше вивчити історію міста. Адже ми повинні знати людей, завдяки яким наше місто прославилося. Сподіваюся і серед присутніх є така постать, яку будуть згадувати нащадки. Дякую за хорошу ідею, дякую тим, хто працював над втіленням проекту. Я впевнений, він буде потрібним у роботі Центру туристичної інформації та послуг”.

Наталія Бунда розповіла, що метою проекту «Імена Луцька» є популяризація міста Луцька й привернення уваги до його історико-культурної, духовної, наукової та мистецької спадщини, яку творили видатні постаті, пов'язані з ним. Важливим завданням проекту є ознайомлення жителів Луцька та його гостей з відомими особами – державними діячами, військовими, представниками духовенства, митцями, науковцями, які народилися у Луцьку, або певний період свого життя проживали чи працювали в місті. Для когось Луцьк залишився у дитячих спогадах, хтось завітав до серця Волині лише раз у житті й то на декілька годин, хтось затримався на кілька тижнів або місяців, але усі вони залишили певний слід в житті Луцька: чи то замок, чи перший вірш, написаний у Луцьку, чи свої малюнки, що увіковічнили луцьку архітектуру минулих поколінь тощо.

В рамках проекту надруковано 15 буклетів — імен особистостей, розміщено сіті-лайти на просп. Волі. Авторами текстів до буклетів проекту стали: Олена Бірюліна, Наталія Пушкар, Петро Троневич, Володимир Шабаровський, Олександр Котис, Тетяна Данилюк-Терещук, Катерина Теліпська, Ілона Несторук. Надалі будуть проводитися тематичні заходи, в тому числі, екскурсії, що стосуються життя цих людей та їх особистого внеску в розвиток міста. В електронному вигляді буклети можна переглянути на офіційному туристичному сайті Visitlutsk.com, а згодом можна буде придбати у Центрі туристичної інформації та послуг (вул. Сенаторки Левчанівської, 2).

На замовлення управління туризму та промоції міста театр-студія «Гармидер» створила новий проморолик Луцька. він вперше був презентований для лучан та гостей міста. Проморолик переконує потенційних туристів відвідати Луцьк, адже саме у нашому місті збуваються мрії, саме тут можна віднайти свій ключик. Проморолик також можна переглянути на офіційному туристичному сайті Visitlutsk.com.

Ще одним подарунком для міста стала презентація проекту «Луцький кликун», а саме відкриття в рамках проекту першої мініатюрної бронзової скульптури Луцького кликуна біля Центру туристичної інформації та послуг (вул. Сенаторки Левчанівської, 2). Згодом по місту з'явиться багато таких кликунів, які матимуть різне змістове навантаження: соціальне, рекламне, просвітницьке тощо. А мініатюрну скульптуру представляв глашатай, який в подальшому буде закликати лучан на міські культурно-просвітницькі заходи, адже він є невід'ємною частиною Древнього Лучеська.

Довідково: Кликун (або глашатай) – давня професія, яка полягала в інформуванні жителів міст доби Середньовіччя (XV-XVIІ ст.). Кликуни повідомляли населенню найрізноманітнішу інформацію: про вшанування уславлених полководців, про прибуття в місто чужоземних послів, про чергову роздачу хліба або грандіозну циркову виставу, про виклик громадян у суд, про винесення вироків і виконання страт, оголошували королівські укази, сповіщали городян про збір податків тощо. Будь-яка важлива юридична справа підлягала «обволанню» кликуном у людних місцях. У Луцькому замку кликуни, окрім іншого, стояли на нічній варті та «кликали» – постійно перегукувалися, а в разі пожежі чи нападу ворогів били на сполох. Звідси пішла місцева назва професії - Кликун (далі кликун).

А ще у цей святковий для міста та лучан день Луцький кликун знову стане на варті міста. Відтепер у місті відроджується історична традиція Луцького кликуна, а отже повертається давня традиція «кликання» та інформування лучан. Вперше, після чотирьох сотень років мовчання пролунає із В'їзної вежі голос кликуна, прочиниться брама часу і лучани та гості міста поринуть у неймовірну атмосферу Древнього Лучеська.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Оксана Забужко: ...
Наступна новина: На Волині засудили шахрайку

КОМЕНТАРІ