Тернопільська область: в шести населених пунктах знову горіли суха трава та стерня

Тернопільська область: в шести населених пунктах знову горіли суха трава та стерня

25.08.15 11:21 0 646
На Тернопільщині великої гостроти набуває проблема, пов’язана зі спалюванням стерні, сухої трави, інших рослинних залишків та побутових відходів. Мешканці області продовжують проявляти безпечність при поводженні з вогнем на полях та присадибних ділянках. Безвідповідальна поведінка призводить до щоденного виникнення пожеж, які не лише завдають великої шкоди довкіллю, а й несуть загрозу лісовим насадженням, хлібним ланам та житловому сектору. Лише протягом неділі, 23 серпня, їх було 6.

* О 13:10 спалахнула суха трава на відкритій території у селищі Гусятин. Вогнем знищено суху траву на площі 0,004 га. Пожежу ліквідовано черговим караулом 10-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління.

* О 14:12 повідомили про пожежу сухої трави на відкритій території в селі Киданці Збаразького району. Загорання ліквідовано місцевим населенням до прибуття пожежно-рятувального підрозділу.

* Чергова пожежа сухої трави виникла о 16:22 на відкритій території у селі Старий Збараж Збаразького району. Вогнем знищено суху траву на площі 0,01 га. Пожежу ліквідовано черговим караулом 4-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління, під час гасіння врятовано 1 будівлю.

* Також, о 17:22 надійшло повідомлення про горіння сухої трави у місті Кременець на вулиці Замковій – пожежа охопила підніжжя гори Бона, поблизу лісового масиву. Вогнем знищено суху траву на площі 0,005 га. Пожежу ліквідовано черговим караулом 5-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління, під час гасіння врятовано лісовий масив на горі Бона площею близько 11 га.

* О 19:14 виникла пожежа стерні у селі Староміщина Підволочиського району. Вогнем знищено стерню на площі 1 га. Пожежу ліквідовано черговим караулом 20-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління.

* Ще одна пожежа стерні виникла о 20:35 в селі Ігровиця Тернопільського району. Вогнем знищено стерню на площі 2 га. Причина виникнення пожежі та матеріальні збитки встановлюються. Пожежу ліквідовано черговим караулом 3-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління.

Громадяни не усвідомлюють, що невинне, на перший погляд, спалювання може призвести до великих пожеж та несе загрозу займанню житлових будинків, господарських будівель, загибелі людей, свійських та диких тварин. Вогонь, який швидко розповсюджується в суху погоду може перекидатись на зелені насадження та прийняти загрозливих розмірів, переходячи в лісові пожежі та торф’яні, у тих районах, де є поклади торфу. Якщо горить суха рослинність на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза: дим і вогонь являються напівпровідниками і за відповідних умов здатні стати причиною закорочення ЛЕП, що несе за собою руйнівні наслідки для промисловості, цілих населених пунктів, регіонів. Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку по погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави завдає шкоду природі, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. На природних луках, відкритих ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. У лісогосподарських регіонах – це повне знищення лісу, яке супроводжується значними матеріальними втратами.

Спалюючи рослинні залишки, більшість громадян не усвідомлюють, що чинять протизаконно. За випалювання сухої рослинності Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність:

* Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків.

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

* Стаття 77. Порушення вимог пожежної безпеки

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах, парках, скверах, прибудинкових територіях – тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За викрадений мотоцикл ...
Наступна новина: На Вінниччині відзначення ...

КОМЕНТАРІ