На Вінниччині відкрили меморіальну дошку Василенку Костянтину Прокоповичу – члену Центральної ради,першому міністру – генеральному секретарю праці Української народної республіки (+фото)

На Вінниччині відкрили меморіальну дошку Василенку Костянтину Прокоповичу – члену Центральної ради,першому міністру – генеральному секретарю праці Української народної республіки (+фото)

26.08.15 13:01 0 614
25 серпня, в рамках відзначення на Вінниччині 24-ї річниці Незалежності України, відбулося відкриття меморіальної дошки Василенку Костянтину Прокоповичу – члену Центральної ради, першому міністру – генеральному секретарю праці Української народної республіки в 1917 році, а в подальшому радянському політв'язню, розстріляному у липні 1941 році у Вінниці.

Ініціаторами відкриття пам'ятної дошки виступили працівники соціальної сфери, зокрема керівник виконавчої дирекції Вінницького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Віталій Давиденко, на фасаді будівлі якого і відкрили пам'ятну дошку.

Варто відмітити, що дошку встановлено за кошти, зібрані працівниками Фонду соцстрахування та благодійниками. Вона виготовлена майстрами-каменотесами Лядовського Свято-Усікновенського скельного чоловічого монастиря з білого подільського каменю.

В урочистому відкритті взяли участь заступник голови – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк, голова обласної Ради Сергій Свитко та заступник міського голови Андрій Рева, а також представники органів місцевого самоврядування, працівники фонду соцстрахування та небайдужі вінничани.

«Костянтин Василенко не просто найперший будівничий соціальної сфери незалежної України, а в першу чергу незламний патріот, який вважав Україну рівною серед європейських держав. Коли він очолив в Уряді УНР соціальну галузь з'явилися перші кращі зразки соціального захисту людини праці, які не були гіршими за зарубіжні. І це все не зважаючи на лихоліття першої світової війни. Саме тоді на заводах Києва, Катеринослава, Юзівки, в портах Одеси з'явились перші зразки, того що зараз називається соціальне страхування із тимчасової втрати працездатності. Ми це повинні пам'ятати, але в першу чергу не забувати про патріотизм цієї незламної людини», - наголосив керівник дирекції Вінницького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Віталій Давиденко.

Він також повідомив, що наразі планується розглянути питання щодо надання одній з вулиць міста Вінниці ім'я Василенка Костянтина Прокоповича.

Вітаючи присутніх Ігор Івасюк зазначив, що шнє відкриття меморіальної дошки – знакова подія з точки зору відновлення історичної справедливості.

«Життєвий шлях Костянтина Василенка – жертовний шлях патріота своєї країни, гідної та чесної людини. Адже все його буття в якійсь мірі слугує прикладом для нащадків. на цьому зібранні, виникають певні аналогії та паралелі столітньої давнини і ті які зараз відбуваються в Україні. Адже знову українці вимушені зі зброєю в руках ціною власного життя захищати суверенітет, незалежність та цілісність нашої держави. На моє переконання приклад Василенка Костянтина Прокоповича повинен бути зразком патріотичної поведінки», - наголосив Ігор Івасюк.

Він висловив вдячність ініціативній групі, яка з власних переконань вирішила побудувати пам'ятну дошку та запевнив присутніх, що як депутат міської Ради, голова комісії з питань духовного відродження всіляко підтримує ініціативу щодо надання одній із вулиць імені видатного українця.

Окрім того, до учасників зібрання звернувся Сергій Свитко. Він поздоровив усіх з Днем Незалежності України та нагадав деякі сумні сторінки з історії нашої держави. За його словами, ми повинні пам'ятати наше минуле та працювати над майбутнім. Голова обласної Ради зауважив, що Костянтин Василенко був одним із тих видатних діячів, хто жив на благо українського народу.

В свою чергу Андрій Рева зауважив: «Це знакова та урочиста подія, адже в цей день ми вшановуємо пам'ять видатного сина України, який діяв на благо своєї Батьківщини - Василенка Костянтина Прокоповича. Відкриття цієї дошки – маленький крок у великій справі - відродженні національної свідомості».

Заступник міського голови, запевнив присутніх у тому, що як голова робочої групи з перейменування вулиць міста Вінниці, обов'язково внесе пропозицію щодо присвоєння одній із вулиць у новому мікрорайоні «Поділля» м. Вінниці. імені Костянтина Василенка на розгляд міської Ради.

Для довідки:

За часів радянської влади Костянтин Василенко був неодноразово заарештований через боротьбу за незалежність України. У 1917 році 8 серпня був обраний членом Центральної Ради. У 1940 році як політв'язень відбував покарання у вінницькій в'язниці. У липні 1941 року, коли вже фронт військових дій підходив до м. Вінниці, К.П. Василенка було розстріляно, встановити місце його поховання не можливо.

































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Звернення начальника ГУ ...

КОМЕНТАРІ