У Хмельницькій області у Кам’янці-Подільському відкрито пам’ятник жертвам Голокосту,які загинули в роки Другої світової війни

У Хмельницькій області у Кам’янці-Подільському відкрито пам’ятник жертвам Голокосту,які загинули в роки Другої світової війни

29.08.15 10:40 0 539
Пам'ятник встановлено з ініціативи та за підтримки влади Угорщини на місці, де в серпні 1941 року було розстріляно 23 тисячі 600 осіб єврейської національності. Вшанувати пам'ять невинно убієнних прибули голова облдержадміністрації Михайло Загородний, заступник державного секретаря Адміністрації прем'єр-міністра Угорщини, доктор Чаба Латорцаі, директор Хмельницького обласного благодійного фонду «Хесед-Бешт» Ігор Ратушний, заступник Кам'янець-Подільського міського голови Дмитро Васильянов, а також керівники єврейських та історичних інститутів, голови громадських організацій Угорщини, представники Посольства Угорщини, представники Консульства Угорщини в м. Ужгороді, єврейська громада, релігійні організації міста та області, громадськість. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять закатованих, замучених, розстріляних мирних людей.

У своєму виступі голова облдержадміністрації, зокрема, зазначив, що всепоглинаючий вогонь Голокосту знищив на території нашої області 214 тисяч євреїв- громадян України та депортованих з Угорщини, Словаччини та Румунії. Він наголосив: «Неприпустимо, щоб сім'ям довелося пережити злодіяння, які творилися під час Голокосту. Лише спільними зусиллями можна запобігти геноциду і покласти край безкарності».

Варто наголосити, що історія єврейського народу з давніх-давен пов'язана з Поділлям. І хоча XX століття було, мабуть, найбільш немилосердним до євреїв в Україні, ні війна, ні жорстокі погроми, ні міграційні процеси не змогли розірвати багатовікових зв'язків українського та єврейського народів. Найтрагічнішою сторінкою в історії євреїв Поділля стала Друга світова війна. Кам'янецькою комісією з розслідування злочинів фашистських загарбників виявлено сім місць масового поховання євреїв, у тому числі одна могила з тілами п'ятиста дітей.

Знищення людей у Кам'янці здійснювали в такому порядку: спочатку розстрілювали євреїв, яких привозили з Угорщини, Чехословаччини, Польщі, за ними місцевих, далі прихильників радянської влади і партійних установ, а також безперервно військовополонених з місцевого табору.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку микола Романюк ...
Наступна новина: Хмельницька область: ...

КОМЕНТАРІ