На Тернопіллі третю добу рятувальники борються з торфяною пожежею

На Тернопіллі третю добу рятувальники борються з торфяною пожежею

01.09.15 13:53 0 575
Третю добу на Тернопільщині рятувальники ліквідовують торф’яну пожежу, яка виникла 29 серпня на території Білокриницької сільської ради, поблизу села Андруга Кременецького району. До загорання торфу призвело випалювання сухої трави. Загальна площа пожежі склала близько 6 гектарів.

Рятувальники практично цілодобово борються з вогнем, їм доводиться гасити поклади торфу, що горять на глибині від 0,5 до 1 метра. На гасіння подано 3 переносних лафетних та 2 ручних пожежних стволи РСК 70. Загалом до ліквідації пожежі залучено 30 чоловік особового складу та п’ять одиниці спеціальної пожежної техніки Кременецького райвідділу ДСНС. Воду доводиться перекачувати з допомогою пожежної насосної станції з річки Іква, що протікає за 1 км. Додатково задіяно дві одиниці допоміжної техніки ДП Кременецьлісгосп: працівники лісового господарства проводять оборювання місця пожежі, не даючи полум’ю поширюватись на більші площі. За сприяння керівництва місцевих органів виконавчої влади та районної адміністрації виділено необхідну кількість пально-мастильних матеріалів для забезпечення роботи техніки, задіяної на ліквідації пожежі.

На місці події працює оперативна група Управління ДСНС України у Тернопільській області на чолі із заступником начальника Управління з реагування на надзвичайні ситуації полковником служби цивільного захисту Юрієм Берестецьким.

Станом на 12:00 31 серпня вже ліквідовано горіння покладів торфу на площі 4,5 га.

Незважаючи на неодноразові звернення рятувальників до жителів краю, в Тернопільській області й надалі мають місце непоодинокі випадки спалювання сухої трави та стерні, необережного поводження з вогнем, що як правило, й призводить до такого роду пожеж. Слід зазначити, що на ліквідацію горіння торфу затрачаються значні матеріальні та людські ресурси, наноситься значна шкода навколишньому середовищу.

Пожежі на торфовищах одні з найбільш дошкульних. Торф горить повільно на всю глибину його залягання. Торф'яні пожежі часто охоплюють великі площі і важко піддаються гасінню, коли горить шар торфу значної товщини. Торф може горіти в усіх напрямках, незалежно від напрямку і сили вітру, а під ґрунтом він горить навіть під час помірного дощу і снігопаду. Торф'яні пожежі рухаються повільно, по декілька метрів на добу, і відзначаються тим, що їх майже неможливо загасити. Вони небезпечні раптовими проривами вогню з під землі і тим, що їх край не завжди помітний. Ознакою підземної торф'яної пожежі є характерний запах гарі, місцями з під землі просочується дим, а сама земля гаряча. Торф вигоряє зсередини, утворюючи пустоти, в які можна провалитися і згоріти. Температура в товщі торфу, охопленого пожежею, більше тисячі градусів.

Гасити торф'яну пожежу самостійно не рекомендується. Краще обійти її стороною, рухаючись проти вітру, так, щоб він не наздоганяв вас вогнем і димом та не перешкоджав орієнтуватись на місцевості. При цьому треба дуже уважно оглядати дорогу попереду себе, промацуючи її тичиною або палицею. Найкращим способом боротьби з торф'яними пожежами вважається запобігання їм. Необхідно завчасно розділяти поклади торфу протипожежними ровами, які бажано заповнювати водою.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Сколько нужно денег для ...

КОМЕНТАРІ