Паломницькі поїздки

Паломницькі поїздки

02.09.15 00:30 0 1789

Літо прекрасний час для туризму, екскурсій і ... для паломницьких поїздок. У нашому сприйнятті паломник сивий старець з палицею в руках, який за тисячі кілометрів йде поклонитися святим місцям, в дорозі терпить голод, холод. В словниках пишуть:

Паломництво (від лат Palma - «пальма» - пальмова гілка, з якими мешканці Єрусалиму зустрічали Ісуса Христа) це ходіння віруючих до святих місць на поклоніння. У християн паломництво розпочалося з 4 в. в Палестину, де відбувалися божественні діяння Спасителя.

У наш час, коли відроджується віра, починає відроджуватися і паломництво в святі місця. Велику роль у цьому відіграють діючі монастирі і храми, організовуючи такі заходи. З'явилися паломницькі служби, за допомогою яких можна здійснювати паломницькі поїздки по всьому світу.

У цей процес активно включилися і деякі туристичні компанії. Таким чином, паломництво стало доступним багатьом, воно стало комфортним і є судження, що тому воно перетворилося на релігійний туризм для одних і бізнес для інших.

Що таке паломницька поїздка в наш час: духовне дійство або туристична розвага?

Це, в першу чергу, залежить від мети поїздки. Більшість спрямовуються до святих місць по потребі, коли припече якась біда. Як відомо, молитви на святих місцях мають велику силу. Люди, ведені бажанням зцілення для себе або рідних, для дозволу інших проблем покладають на ці поїздки дуже великі надії.

І дуже багато хто після першого паломництва, здійснюють його багаторазово. Тому, що відчувають, що Бог їх почув. Прикладів безліч.

Знаю багатьох, хто щороку їздить в православний Висоцький монастир в Серпухові, в якому зберігається чудотворна ікона «Невипивана чаша», і немає сумнівів, що святиня їм допомагає.

Воцерковлення, тобто ті, хто читають молитви, ходять в храм на служби, сповідаються, причащаються, зазвичай здійснюють паломництво для того, щоб відчути Божу благодать, яка супроводжує паломників. Вони часто беруть з собою в поїздки своїх рідних, для зміцнення тих у вірі.

Певний відсоток людей відправляється по святих місцях з простого туристичного цікавості. Не останню роль для них відіграє дешевизна паломницьких поїздок. Бувають випадки, коли в такі поїздки потрапляють люди абсолютно далекі від віри, вони, поступаються прохань дружин або батьків, і іноді трапляється, що їх поведінка у святих місцях затьмарює настрій інших паломників.

На жаль, наші люди мало знайомі з культурою поведінки в храмі. Не рідкість гучні розмови по мобільному під час служби. Колись я була вперше на водо святні молебні та здивувалася тому, що священик попросив парафіян по закінченні служби поводитися цивілізовано. А коли після молебню почалася тиснява біля столу з водою, мені стало зрозуміло, про що була мова.

На щастя, більшість паломників це глибоко віруючі люди і про те, як треба поводитися в храмах, вони знають. Треба віддати належне організаторам паломницьких поїздок, все продумано для блага подорожуючих. І всупереч сумнівам багатьох, поїздки до святих місць дуже подобаються дітям.
Чи варто судити тих, хто робить бізнес навколо паломницьких поїздок? Думаю, несправедливо. Чим вони відрізняються від тих, хто пече для нас хліб і цим заробляє на життя? Якщо вони добре роблять свою справу, честь і хвала їм. Адже, завдяки їхній праці і стали настільки доступними для нас ці поїздки.

Те, що все стало так легко і просто, хіба не чудово?

А вже говорити, що паломництво бізнес для церкви просто гріх. Наша церква зараз відроджується, на будівництво, ремонт, на утримання храмів потрібно безліч грошей, і якщо ми таким способом допомагаємо цьому процесу, так це благе діло. Навіть, якщо зустрічаються жадібні серед священиків, то вони за свої гріхи відповідальні перед Богом, це їхні проблеми. А ми, відвідуючи святі місця, доводиться не до них, а до Бога, до святих.

І взагалі, навіщо шукати чорне, там де його краще не шукати?

А найголовніше у паломництві, що більшість з тих, хто не є воцерковлення, після відвідування святих місць, розгортається в сторону віри. Тому, що християнська віра в нас закладена генетично. Християнству на Русі більше тисячі років. Скільки було поколінь християн до нас.

Саме цим пояснюється той дивовижний феномен, коли далекий від віри людина, заходячи в православний храм, починає плакати. Ці сльози те саме тим, які вириваються у нас, коли ми після довгої розлуки підходимо до порога батьківського дому.

Незбагненним чином дух святих місць здатний пробудити в нас те, що є в наших душах від наших предків: віру християнську, подарувати відчуття Божої благодаті. Подивіться, як світяться очі тих, хто тільки що повернувся з паломницької поїздки.





Источник: http://pilgrimage.in.ua
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: В Івано-Франківську ...
Наступна новина: Заработок для ленивых людей

КОМЕНТАРІ