На Вінничині проведення земельних аукціонів є відкритим та прозорим способом надання земельних ділянок

На Вінничині проведення земельних аукціонів є відкритим та прозорим способом надання земельних ділянок

04.09.15 08:09 0 573
Впровадження конкурентних способів продажу земельних ділянок або прав на них (оренду, суперфіцію, емфітевзису) має безперечні переваги для територіальної громади, оскільки успішно проведені земельні торги є ефективним засобом істотного збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Як показує практика, за наявності конкуренції між покупцями, ціна продажу ділянки на аукціоні перевищує стартову в кілька разів. Проведення земельних торгів свідчить в першу чергу про відкриту і прозору діяльності місцевої влади, що завжди позитивно сприймається потенційними інвесторами і значно підвищує рейтинг інвестиційної привабливості регіону. Придбання землі у власність або в оренду на торгах зручно і підприємцям, оскільки звільняє їх від необхідності витрачати кілька місяців на оформлення документації для отримання земельної ділянки у користування.

Земельні торги (аукціони) — спосіб продажу землі, при якому покупцем стає особа, яка запропонувала найвищу ціну.

Серед основних переваг земельних торгів можна виділити наступні:

1) аукціон дозволяє залучити значні додаткові кошти;

2) на аукціон виставляється земельна ділянка з уже готовою землевпорядною документацією, тобто набувач не витрачає час на самостійне проходження складних та тривалих процедур відведення та погодження;

3) продаж ділянок на аукціоні є способом планування забудови території населеного пункту, адже ділянки продаються з певним цільовим призначенням, тобто місто чи село здійснює реалізацію генерального плану та отримує додаткові кошти;

4) аукціон є відкритим та прозорим способом відчуження земельних ресурсів територіальної громади, тобто можливість корупційних діянь значно зменшується.

У Вінницькій області сформовано перелік із 220 земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 3185,1519 га, право оренди яких може бути продано на земельних торгах.

На сьогоднішній день розроблено більше 100 землевпорядних документацій із землеустрою з метою продажу їх права оренди на земельних торгах.

23 липня відбулись перші земельні торги на яких продано право оренди на 5 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності. На території Чечельницького району продано право на 3 земельні ділянки загальною площею 140 га, кінцева орендна плата склала 155 тис. грн. на рік.

На території Шаргородського району продано право на 2 земельні ділянки площею 13,8 га. Річна орендна плата становитиме трохи більше 7 тис. грн.

24-25 вересня відбудуться наступні земельні торги з продажу права оренди на 9 земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею загальною площею 106,13 га, які розташовані на території: Вінницького, Немирівського, Хмільницького та Ямпільського районів.

Також на території області проведено земельні торги земельних ділянок несільськогосподарського призначення, на яких продано 15 земельних ділянок несільськогосподарського призначення загальною площею 11,76 га. Ціна за яку придбано земельні ділянки склала 18,3 млн. грн. Продано право оренди на 2 земельні ділянки несільськогосподарського призначення загальною площею 0,996 га , орендна плата за їх використання складатиме 14 тис.грн. на рік.

Також в області проведено аукціони з продажу права оренди на 12 земельних ділянок водного фонду для риборозведення.

На 23 вересня заплановано проведення земельних торгів з продажу права оренди ще 5 земельних ділянок водного фонду для рибогосподарських потреб (дві земельні ділянки у Мурованокуриловецькому та три земельні ділянки у Липовецькому районах).

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Закарпаття: прокуратура ...
Наступна новина: Тернопільська міська рада ...

КОМЕНТАРІ