Вінничина: «Журавлем небесним на Вкраїну вернусь…» (+фото)

Вінничина: «Журавлем небесним на Вкраїну вернусь…» (+фото)

04.09.15 14:42 0 608
На майдані ім. В. Стуса біля пам'ятника поету відбулися вересневі Стусівські читання «Журавлем небесним на Вкраїну вернусь…» до 30-ї річниці з дня загибелі відомого українського поета-дисидента, нашого видатного земляка, Героя України.

Захід організований Вінницькою ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва за підтримки Вінницької обласної державної адміністрації, Вінницької обласної ради та управління культури і туризму ОДА, за участю громадськості міста й області, студентської та учнівської молоді.

Після урочистої частини, учасники заходу поклали квіти до пам'ятника поетові.

Василь Семенович Стус народився 6 січня 1938 року в селі Рахнівка Гайсинського району Вінницької області у сільській родині. 1940 року разом з батьками переїхав у Донецьк .

У 1954 році закінчив школу зі срібною медаллю. 1959 року з червоним дипломом закінчив Сталінський педагогічний інститут, після чого працював учителем української мови і літератури в селі Таужня Кіровоградської області. Цього ж року в «Літературній Україні» з'явилися його перші вірші.

Стус був двічі засуджений за «систематичне виготовлення, збереження і поширення документів антирадянського характеру, що ганьбили і підривали радянський державний устрій», а також його звинуватили в антирадянській агітації.

У 1972 році він був засуджений до 5 років табірного суворого режиму в Мордовській АРСР і трьох років виселення до Сибіру.

За коротке життя Василь Стус, поет, член Гельсинської спілки, залишив 6 томів творів, більшість з яких було перекладено англійською мовою і опубліковано на Заході. Це поезія європейського рівня.

Майже три десятиліття Стусівські читання традиційно проходять у січневі та вересневі дні на Вінниччині. З року в рік об'єднують вони навколо себе цвіт місцевої інтелігенції, всіх, кому не байдужі українська культура та національна ідея: політиків, митців, учителів, письменників, науковців.

































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільська область: ...
Наступна новина: У Рівному горять очисні ...

КОМЕНТАРІ