Івано-Франківськ: громадськість міста обговорила проект Положення про консультативне опитування

Івано-Франківськ: громадськість міста обговорила проект Положення про консультативне опитування

04.09.15 14:26 0 658
2 вересня було проведено громадське обговорення проекту рішення міської ради "Про затвердження Положення про консультативне опитування мешканців Івано-Франківська"

Консультативне опитування мешканців - один з механізмів реалізації права на місцеве самоврядування, який направлений на стимулювання громадян до участі у вирішенні питань, що відносяться до компетенції органів місцевого самоврядування. Водночас консультативне опитування спрямоване на запобігання прийняттю Івано-Франківською міською радою рішень, які можуть мати негативні наслідки для мешканців.

Основним завданням проведення консультативних опитувань є об'єднання зусиль громади та міської влади з метою більш ефективного розв'язання проблем та вирішення питань, які турбують громадян. Важливим аспектом є закріплення у проекті рішення права ініціювати проведення опитування як міським головою та міською радою, так і групою мешканців міста.

Проект рішення "Про затвердження Положення про консультативне опитування мешканців Івано-Франківська" містить нововедення, яке дозволяє проводити опитування як усіх жителів міста, так і мешканців певних територій, зацікавлених у вирішенні тих питань, що стосуються місця їх проживання. У такому випадку Івано-Франківською радою може бути прийняте рішення про визначення місця опитуван

ня, найбільш зручного для мешканців. У всіх інших випадках місцем проведення консультативного опитування планується визначити Центр надання адміністративних послуг (вул. Незалежності, 9).

"Питання, які можуть виноситися, повинні торкатися органів самоврядування міської ради і не виходити за її межі, – пояснив начальник експертно-аналітичного відділу міської ради Станіслав Козлов. – Опитування може проводитися в межах міста в цілому або в окремих мікрорайонах".

Ініціаторами розробки проекту рішення був депутат Івано-Франківської міської ради Василь Бойчук. Під час громадського обговорення проекту він зазначив: "Консультативні опитування мають на меті збільшити відповідальність громадян за прийняття рішень та послабити вплив міської влади у тих питаннях, які стосуються безпосередньо волевиявлення громадян. Також механізм консультативних опитувань передбачає зменшення корумпованості влади, зміцнення громадянського суспільства та втілення європейських демократичних цінностей у реалізації права на місцеве самоврядування".

З повним текстом проету рішення можна ознайомитись за посиланням:

http://www.mrada.if.ua/nat/projects-s/26-draft/7101-2015-08-26-08-54-41.html

Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Хмельницька область: ...
Наступна новина: Правоохоронці зведеного ...

КОМЕНТАРІ