Чернігівська область: вогнеборці щодоби ліквідовують 15-25 пожеж у лісових масивах,торфовищах та відкритих територіях

Чернігівська область: вогнеборці щодоби ліквідовують 15-25 пожеж у лісових масивах,торфовищах та відкритих територіях

04.09.15 16:43 0 609
Щодоби до Служби порятунку "101" надходить 15-25 повідомлень про загоряння сухої рослинності на відкритій місцевості, у лісах та на торфовищах. Причинами їх виникнення є нехтування громадянами заходів пожежної безпеки. Як свідчить статистика, найбільше пожеж виникає у північних та центральних районах області, насамперед Чернігівському, Козелецькому, Ріпкинському та Щорському. Щодоби загальна площа загорянь становить 20-40 га.

Триває ліквідація торф'яних пожеж поблизу сіл Боровики Чернігівського та Жовтневе Коропського районів на загальній площі 1,3 га. Проблема їх гасіння полягає в нестачі води у меліоративних каналах, тож рятувальникам доводиться витрачати чимало часу та матеріальних ресурсів на ліквідацію таких складних пожеж.

Загоряння на торфовищі біля с. Боровики набувало значних розмірів і загрожувало населеним пунктам. Для ліквідації пожежі 28 серпня було сформовано зведений загін Управління ДСНС у Чернігівській області, до якого увійшли пожежно-рятувальні підрозділи Борзнянського, Менського районів та м. Чернігів. Вогнеборці розбили табір і створили нормальні умови для проживання та харчування. У складі загону працюють 14 рятувальників, задіяні 3 одиниці пожежно-рятувальної техніки. 2 вересня відбулась ротація особового складу. Наразі, роботи по гасінню пожежі торфовища тривають, ліквідовано загрозу розповсюдження вогню на села Боровики та Василева Гута.

2 вересня вогнеборці та лісокористувачі спільними зусиллями ліквідували пожежу сухого настилу в лісі біля с. Пакуль Чернігівського району. На ліквідацію загоряння було залучено 2 пожежно-рятувальні підрозділи УДСНС, трактор з плугом та 2 пожежні команди Пакульського і Ревунівського лісництв. В ході гасіння не допущено розповсюдження вогню на значні площі, а також ліквідовано загрозу виникнення верхової пожежі насаджень.

Однією з проблем є те, що багато людей вважає, що запасу води у пожежному автомобілі повинно вистачати надовго. В дійсності це не так. Найпоширеніший вид цистерни має ємність 2350 л, а мінімальна витрата води при найслабшому режимі роботи одного ствола складає 2 л/сек. Провівши нескладний математичний розрахунок, отримаємо час закінчення запасу води максимум через 20 хвилин. І це за умови гасіння пожежі, що не набула значних розмірів. У випадку коли палає, скажімо, житловий будинок, виробнича чи торгова будівля і для їх гасіння вже необхідно використовувати кілька стволів, то й час спустошення цистерни зменшується у 2-3 рази. Вважаємо, що це і є приводом коли окремі люди говорять: «пожежники приїхали на гасіння без води».

Рятувальники Державної служби України з надзвичайних ситуацій звертаються до громадян з проханням дотримуватись заходів пожежної безпеки під час перебування в лісових масивах, біля торфовищ та на відкритих територіях. В умовах сухої та спекотної погоди непогашені сірники, недопалки та розведені багаття можуть призвести до виникнення пожеж.

Управління ДСНС у Чернігівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ