Зміни до Статуту територіальної громади Чернівців дозволять городянам брати участь у вирішенні питань місцевого значення та здійснювати контроль за роботою міської влади

Зміни до Статуту територіальної громади Чернівців дозволять городянам брати участь у вирішенні питань місцевого значення та здійснювати контроль за роботою міської влади

05.09.15 14:05 0 529
Громадське обговорення змін та доповнень до Статуту територіальної громади міста Чернівців відбулося у дворику Ратуші за участю міського голови Олексія Касрука, експертів, громадських активістів, представники міської влади, депутатів, підприємців та зацікавлених чернівчан.

Олексій Каспрук ініціював створення комісії з розгляду питання про внесення змін і доповнень до Статуту територіальної громади м. Чернівців та нормативно-правових актів, що регулюють порядок участі членів територіальної громади міста у вирішенні питань місцевого значення. Комісія розпочала свою роботу з квітня 2015 року. До складу комісії увійшли програмний директор громадської організації «Інформаційно-правовий центр «Наше право» Оксана Ващук-Огданська, керівник програми розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба, журналіст Надія Бабинська, голова Громадської ради при виконавчому комітеті Чернівецької міської ради Микола Кушнір та інші громадські активісти, фахівці, посадові особи виконавчих органів міської ради. За результатами роботи комісії був розроблений проект Статуту територіальної громади міста в новій редакції. Він значно розширює можливості жителів міста Чернівців брати участь у вирішенні питань місцевого значення та здійснювати контроль за роботою органів і посадових осіб місцевого самоврядування, що сприяє зміцненню демократії і відкритості. Пропонується доповнити існуючі форми участі членів територіальної громади в місцевому самоврядуванні такими інструментами, як консультації з громадськістю, участь в роботі громадських рад, участь в роботі наглядових рад комунальних підприємств, електронна форма участі у місцевому самоврядуванні.

«Коли я ініціював зміни до статуту міста, навіть не сподівався, що цей процес переросте у таку серйозну і дуже важливу для нас роботу, – каже Олексій Каспрук. – Вдячний усім , хто долучився до майже піврічної роботи над статутом та новими положеннями, які значно розширюють повноваження громади. ініціатива громади стає більш важливою для прийняття тих чи інших рішень і я впевнений, що ухвалення нового Статуту міста з додатками значно розширить можливості мешканців Чернівців щодо участі у вирішенні питань місцевого значення, дозволить контролювати роботу органів і посадових осіб місцевого самоврядування. Зокрема, це електронні ініціативи, електронні петиції, громадські слухання тощо. Цей статут абсолютно відповідає сучасним нормам і є основним документом, який визначає, як ми маємо жити і взаємодіяти одне з одним».

На думку впорядника нової редакції Статуту Оксани Ващук-Огданської, чернівчани матимуть більше можливостей впливу на міську владу. Тож робота міської ради буде прозорою та відкритою. Під час обговорення відбулися дискусії щодо юридичних аспектів Статуту, прав і обов'язків міських депутатів і префектів.

Проект рішення про внесення змін до Статуту розглянуть на 69-й сесії міської ради 24 вересня.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Cучасні корпусні меблі

КОМЕНТАРІ