На Вінниччині активно виконуються обласні програми по будівництву,енергозбереженню та підтримки сільгоспвиробників (+фото)

На Вінниччині активно виконуються обласні програми по будівництву,енергозбереженню та підтримки сільгоспвиробників (+фото)

08.09.15 17:09 0 769
Про це зазначив голова КП «Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву» Володимир Бабошин в ході щотижневої наради у голови облдержадміністрації, яка відбулася сьомого вересня в конференц-залі ОДА.

Інформуючи присутніх на тему виконання обласних програм по будівництву, енергозбереженню та підтримки сільгоспвиробників Володимир Бабошин, зазначив що обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву приймає участь у реалізації на теренах області чотирьох програм. А саме, регіональної програми підтримки індивідуального житлового будівництва «Власний дім» на 2013-2016 роки, регіональної цільової програми будівництва (придбання) доступного житла у Вінницькій області на 2010-2017 роки, програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів у Вінницькій області на 2010-2015 роки та програми розвитку особистих селянських та фермерських господарств області на 2011-2015 роки.

Так, регіональна програма підтримки індивідуального житлового будівництва «Власний дім» спрямована на розширення в області інвестування будівництва житла та створення забудовникам сприятливих умов шляхом надання довгострокових пільгових кредитів на будівництво, добудову і реконструкцію житла (будинків чи квартир) на спорудження інженерних мереж і підключення їх до існуючих комунікацій з впровадженням енергозберігаючих технологій у будівництво. За звітний період на виконання Програми залучено 22,3 млн. грн.

За словами Володимира Бабошина, залучення коштів бюджетів всіх рівнів на фінансування програм дало можливість: надати допомогу у будівництві та введенню в експлуатацію 148 індивідуальних житлових будинків загальною площею 12835,3 м2; придбати для сільський сімей 16 індивідуальних житлових будинки; побудувати та ввести в експлуатацію 179,7 км вуличних газових мереж з газифікацією 592 сільських садиб та побудувати та ввести в експлуатацію 153,1 км вуличних водопровідних мереж із водопостачанням 828 сільських будинків.

«Заслуговує уваги досвід участі Іллінецького та Жмеринського районів щодо використання побудованих та недобудованих споруд з перепрофілюванням їх під житло. Так, колишнє приміщення початкової школи в Іллінецькому районі було реконструйовано під 8-ми квартирний житловий будинок, в якому отримали житло працівники закладів освіти, культури, інших структур бюджетної сфери району», - зауважив голова обласного Фонду.

Окрім того, в селі Станіславчик Жмеринського району зусиллями громади та особистою участю сільського голови Перепечая В.М. було створено кооператив, який за власні кошти виготовив проектно-кошторисну документацію та отримавши кредит. Забудовники добудували приміщення поліклініки, яка протягом десяти останніх років стояла недобудована зробивши в ній дев'ять спарених будинків з двохрівневими квартирами. Позичальниками Фонду стали працівники освіти, культури, медичної галузі, органів місцевого самоврядування, які проживають на території цієї громади.

Як зазначив Володимир Бабошин, особливу увагу Фонд приділяє участі в кредитування будівництва вуличних водогонів, відновленню свердловин та водонапірних башт та підведенню води в садиби мешканцям.

Так, Фонд приймає участь в співфінансуванні з територіальними громадами, які стали учасниками швейцарсько-українського проекту – DESPRO, реалізації програми “Питна вода”.

Виконання Програми дозволяє: виконати комплекс заходів, спрямованих на реалізацію державної політики у галузі індивідуального житлового будівництва, покращити соціально-побутових умов населення та підвищити рівень інженерного облаштування сільських населених пунктів; покращити інфраструктуру села, соціально-демографічну ситуацію на селі, підвищити економічну активність та збільшити доходи (платоспроможність) сільського населення, а також підвищити привабливість сільських населених пунктів області, що сприятиме зменшенню відтоку населення із сільської місцевості, заохоченню його до будівництва та придбання житла на селі, стимулюванню закріплення і зростання чисельності молоді на селі, зниженню рівня міграції сільського населення в міста та за межі області.

Торкаючись теми Регіональної цільової програми будівництва (придбання) доступного житла у Вінницькій області на 2010-2017 роки, Володимир Бабошин проінформував, що впровадження програми на території області дало можливість забезпечити доступним житлом працівників сільського господарства, наукової галузі, лікарів, педагогічних працівників, спеціалістів департаментів, управлінь та відділів облдержадміністрації та обласної Ради та спрямувати на її виконання 12,1 млн. грн.

За звітний період побудовано багатоквартирні житлові будинки по вул. Мічуріна, с. Агрономічне. Завдяки виконанню програми “Доступне житло”: 60 сімей отримали квартири в житлових будинках в с. Агрономічне, смт. Шаргород та по вул. Тимощука в м. Вінниця. 9 позичальників приймають участь в будівництві будинків в смт. Томашпіль та смт. Муровані Курилівці. Фонд визначений замовником по будівництву багатоквартирних житлових будинків в 10 районах області.

Інформуючи учасників наради щодо програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів у Вінницькій області на 2010-2015 роки Володимир Бабошин зазначив, що програмою передбачено встановлення енергоефективного обладнання, впровадження котлів на альтернативних видах палива та регуляторів теплової енергії на об'єктах охорони здоров'я, освіти та об'єктах спільної комунальної власності територіальних громад області, які обслуговує обласне комунальне підприємство «Вінницяоблтеплоенерго» з подальшою передачею в оренду.

За звітний період на виконання Програми спрямовано 18,1 млн. грн. Тож, за цей період була проведена реконструкція котельних приміщень в закладах охорони здоровя та освіти області, серед них: Барська та Хмільницька ЦРЛ, а також Іллінецька, Липовецька та Жмеринська заклади. А також переоснащення технологічного устаткування та обладнання котельні Северинівського кістково-туберкульозного санаторію та Реконструкція котельні Мурованокуриловецької ЗОШ. Продовжуються роботи по реконструкції котелень Гайсинської та Тульчинської районних лікарень та Могилів-Подільського дитячого санаторію.

Значну увагу Фонд приділяє встановленню регуляторів теплової енергії на об'єктах спільної власності територіальних громад області, що дозволяє економити значні кошти. Регулятори були встановлені в лікарні ім.. М.І.Пирогова, медичному об'єднанні «Фтизіатрія», дитячому кардіоревматологічному санаторію та на 11 котельнях КП «Вінницяоблтеплоенерго».

Потребує серйозного розвитку система логістики по заготівлі, переробці та сушці паливних дров, шляхом підвищення їх якості. Так, на виробничій базі Фонду організовано процес підготовки паливних дров, шляхом їх розпиловки, коління та сушки шляхом доведення вологості сировини до 18-23%. Це дає можливість зекономити понад 20% лісу, який необхідно спрямовувати на опалення.

За словами Володимира Бабошина, за період впровадження Програми розвитку особистих селянських та фермерських господарств області на 2011-2015 роки Фондом було надано кредитів селянським та фермерським господарствам на суму 6011,0 тис. грн.

Кредитні ресурси були спрямовані на розвиток тваринництва та птахівництва, переробку сільськогосподарської продукції і будівництво овочесховищ та садівництво.

Виконання програми підтримки фермерів та сільгоспвиробників дало можливість за період виконання вищезазначених програм Фондом було спрямовано 58,5 млн грн. кредитних ресурсів.

Коментуючи вищезазначену інформацію Валерій Коровій зазначив, що деякі програми закінчують свою дію в 2015 році, тому потрібно чітко визначитися з пріоритетами на наступний рік.

«Як голова обласної державної адміністрації я хочу побачити ритмічну роботу в напрямку перегляду всіх програм які є в обласній державній адміністрації та прийняті обласною Радою. Кожна програма повинна бути адаптована до затвердженої Стратегії розвитку Вінницької області до 2020 року», - наголосив очільник області.

ПрезентаціяФОНД.pptx

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ